• Dinkellimpa med chiafrön
  • Dinkellimpa med chiafrön

    • 2 st bröd
    • 25 min
    • 3 tim

    Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande och fylligt bröd. I det här receptet har det även adderats chiafrö, havregryn och andra näringsrika kärnor. Dessutom ett supergott halv- grovt bröd du kan baka utan bakmaskin eftersom brödet inte behöver knådas. All utrustning du behöver är en skål att blanda degen i och två brödformar.

    3.75/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop de torra ingredienserna i en skål, men spara lite frö för att strö ovanpå. Häll sedan i det kalla vattnet och rör om med en slev. Degen ska vara ganska lös, så häll inte i mer mjöl. Täck bakskålen med plast och låt degen jäsa i ca. 30 – 45 min.

    • 2

      Dela upp degen i två smörjda brödformar och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Värm ugnen till 225 grader normal över och undervärme.

    • 3

      Sätt formarna i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca. 40 – 45 minuter. Ta ut bröden från formarna och grädda dem i ytterligare ca. 20 minuter på ett galler. Var försiktig – det är väldigt varmt. Låt bröden svalna på gallret efter gräddning.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, torr
    • 650 g (ca 10,8 dl) Dinkelmjöl, siktat
    • 250 g (ca 4,2 dl) Dinkelmjöl, fullkorn
    • 60 g (ca 1 dl) pumpafrön
    • 60 g (ca 1 dl)solroskärnor
    • 50 g (ca 1,5 dl) lätt rostade havregryn
    • 50 g (ca 0,8 dl) chiafrö
    • 950 g (ca 9,5 dl) vatten, ljummet
    • 6 g (ca 1 tsk) salt

    Liknande recept