• Durumbröd
  • Durumbröd

    • 2-3 bröd
    • 30 min
    • 23 tim 50 min

    Ett jättegott bröd med solrosfrön, passar perfekt till frukost eller härliga lunchmackor.

    3.9/5

    554 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Lös upp jästen i vatten, ca 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen och blanda till en smidig deg. Ställ degen i kylen över natten.

    • 2

      Dag 2

      Ta fram degen från kylen och låt den stå framme ca 1 timme.

    • 3

      Lös upp jästen i vatten, ca 25 °C. Tillsätt resterande ingredienser och blanda ner i fördegen från dag 1. Blanda till en smidig deg. Låt jäsa i bunken under plast ca 45 minuter.

    • 4

      Dela upp degen i 2-3 bitar och forma till bröd. Pensla med vatten och doppa bröden i solrosfrö och durumvete. Lägg på plåt med papper. Täck över bröden och låt jäsa i ca 1 timme. 

    • 5

      Sätt ugnen på 260°C.

    • 6

      Snitta bröden, sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 230°C.

    • 7

      Grädda bröden i ca 25-30 minuter och låt sedan svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Fördeg

    • 20 g (2/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (3 dl) vatten
    • 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
    • 100 g (ca 1,5 dl) grahamsmjöl
    • 200 g (ca 3,5 dl) vetemjöl special

    Dag 2

    • 30 g (3/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (3 dl) vatten
    • 400 g (ca 6,7 dl) vetemjöl special
    • 100 g (2,5 dl) havregryn
    • 50 g (4 msk) olivolja
    • 20 g (3,3 tsk) salt
    • 100 g (1,5 dl) solrosfrön

    Pensling

    • vatten

    Garnering

    • 60 g (1 dl) durumvetemjöl
    • 50 g (1 dl) solrosfrön

    Liknande recept