Ekologiskt Lantbröd
2-3 bröd
30 min
2 tim 30 min
Ett ekologiskt gott bröd som passar till alla måltider.
Gör så här:
-
1
Dag 1:
Blanda ingredienserna till fördegen till en slät smet. Ställ degen i kylen över natten.
-
2
Dag 2:
Ta fram degen från kylen och låt den stå i rumstemperatur ca 1 timme.
-
3
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en smidig deg.
Låt sedan jäsa i bunken under plast (ex en plastpåse) ca 45 min. -
4
Dela upp degen i 2-3 bitar och forma till bröd. Doppa bröden i fint rågmjöl och lägg på plåt med papper.
-
5
Täck över med plast och låt jäsa i ca 60 min
-
6
Sätt på ugnen på 260°C och ställ samtidigt in en form med ½ L vatten längst ner.
-
7
Snitta bröden och sätt in plåten i ugnen. Sänk tempen till 230°C.
-
8
Grädda i ca. 25-30 min och låt sedan svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 (fördeg):
- 20 g (ca 1/2 pkt) KronJäst Ekologisk för Matbröd, färsk
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 350 g(ca 5,5 dl) vetemjöl special
- 100 g (ca 1,5 dl) fint rågmjöl
- 100 g (ca 1,5 dl ) grahamsmjöl
Dag 2:
- 30 g (3/5 pkt) KronJäst Ekologisk för Matbröd, färsk
- 400 g (ca 6,5 dl) vetemjöl special
- 20 g (ca 2 msk) olja
- 10 g (ca 1 msk) sirap med malt
- 15 g (ca 2 tsk) salt
- 2 g (ca 1 tsk) kummin mald
Alla ingredienser i receptet finns att köpa ekologiska i välsorterade matbutiker.