• Ekologiskt russinbröd
  • Ekologiskt russinbröd

    • 30 min
    • 2 tim 30 min

    Ett gott och rustikt bröd. Viktigt att komma ihåg att alla ingredienser bör vara ekologiska om du ska baka ett ”Ekologiskt Bröd”.

    3.45/5

    545 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1:

      Koka upp vatten och häll det över den klippta rågen. Låt stå i rumstemp till nästa dag.

    • 2

      Dag 2:

      Tillsätt vatten, 28°C, och övriga ingredienser förutom russinen.

    • 3

      Blanda till en smidig deg. Tillsätt sedan russinen och låt därefter degen jäsa i bunken under plast i ca. 45 min.

    • 4

      Dela upp degen och forma till bröd eller till småbröd, pensla med vatten och doppa i grovt rågmjöl.

    • 5

      Lägg bröden i form och småbröden på bakplåtspapper på plåt.
      Låt jäsa ca. 60 min under plast (ej plastfilm).

    • 6

      Sätt ugnen på 250°C. Ställ samtidigt in en form med ½ L vatten längst ner i ugnen.

    • 7

      Sätt in plåten i ugnen och sänk tempen för bröd till 200°C och små bröd till 220°C.
      Grädda i ca. 35-40 min för bröd och 15 min för små bröd.
      Låt svalna på galler


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 (skållning):

    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten
    • 135 g (2,25 dl) klippt råg/rågkross

    Dag 2:

    • 50 g (1 pkt) KronJäst Ekologisk för Matbröd, färsk
    • 250 g (2,5 dl) vatten
    • 660 g (11 dl) vetemjöl special
    • 150 g (ca 2,5 dl) grovt rågmjöl
    • 70 g (ca 3,5 msk) sirap, brun
    • 25 g (ca 2 msk) matolja
    • 15 g (ca 2 tsk) salt
    • 200 g (ca 3 dl) russin
    • 5 g (ca 1,5 tsk) brödkrydda

    Alla ingredienser i receptet finns att köpa ekologiska i välsorterade matbutiker.


    Liknande recept