recept_video_backdrop
  • En riktigt god kavring

4.4/5

5 Röster

En riktigt god kavring

  • 3 st limpor
  • 55 min
  • 4 tim

En riktig god kavring med ett tätt inkråm och en härlig saftighet med smak av kummin.

Brödet är godast dagen efter gräddning.

Det blir tre bröd av degen och brödet blir bäst om det gräddas i formar.

Brödet fungerar utmärkt att frysa och ett tips är att skära brödet först innan du fryser in det så tar man bara ut de skivor man ska äta.

Om du brukar göra silltårta, laxtårta eller skagentårta så är det här brödet jättegott att mixa med lite smällt smör och ha som botten i tårtorna.

 

  • 1

    Dag 1

    Koka upp 3 dl vatten och häll det över det fina rågmjölet, saltet och den malda kumminen. Blanda med en slev till en slät gröt, plasta bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten. eller tills skållningen är sval.

  • 2

    Dag 2

    Lös jästen i vattnet.

  • 3

    Väg upp alla ingredienser och tillsätt skållningen från dag 1.

     

  • 4

    Blanda alla ingredienser 6 min långsamt och 4 min snabbare.

  • 5

    Skrapa ut degen på mjölat bord och forma degen rund, lägg tillbaka degen i bunken och täck med plast eller bakduk och låt degen jäsa i 60 min. Här kan man ställa in bunken i din avstängda ugn med endast lampan på, då får man en bra temperatur för degen utan drag.

  • 6

    Ta upp degen och dela den i 3 delar och forma dem runda.

    Smörj formar som du ska placera limporna i.

    Platta ut degbitarna och vik ihop till limpor och placera dem i de smorda formarna.

  • 7

    Ställ in bröden i din avstängda ugn med endast lampan på i 90-120 min. Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 250°C.

     

  • 8

    Sätt in bröden i ugnen och sänk direkt till 180°C. Grädda i ca 30 min eller till brödets innertemperatur nått 98°C.

  • 9

    Vänd ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.

    Brödet är som bäst dagen efter gräddning.

Ingredienser

Dag 1

  • 3 dl (300 g) vatten, kokande
  • 2 dl (120 g) rågmjöl, fint
  • 3 tsk (6 g) kummin, mald
  • 2½ tsk (12 g) salt

Dag 2

  • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
  • 1 påse (150 g)  KronJäst Surdeg Råg, färsk
  • Skållningen från dag 1
  • 3 dl (300 g) vatten, ca 20°C
  • 10,8 dl (650 g) rågmjöl, fint
  • 4,8 dl (290 g) vetemjöl special
  • (230 g) sirap, mörk

Liknande recept

  • Danskt rågbröd med råris och blandade fröer

    Danskt rågbröd med råris och blandade fröer


    KronJäst
    30 min 2 tim 50 min
  • Ljust matbröd med solros och linfrön

    Ljust matbröd med solros och linfrön


    Veronica E.
    2 tim 30 min 3 tim
  • Ölandslimpa

    Ölandslimpa


    KronJäst
    40 min 2 tim 30 min
  • Älskade frukost!

    Älskade frukost!

    Våra frukostfavoriter, samlade på en och samma plats. Redo för mysiga morgonstunder!