• Etiopiska Honungsbröd
  • Etiopiska Honungsbröd

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 2 tim

    Ett gott etiopiskt bröd med mycket smak av olika kryddor.

    3.5/5

    846 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet och låt stå i ca 5 minuter. Blanda ihop ägg, honung, koriander, kanel, nejlika och salt i en annan degbunke.

    • 2

      Tillsätt jästblandningen i kryddblandningen och rör ihop. Tillsätt smöret och mjölken. Tillsätt mjölet och blanda till en smidig deg. Täck därefter degen med plast och låt jäsa i 1 timme.

    • 3

      Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en form med 0,5 L vatten i botten på ugnen.

    • 4

      Arbeta ihop degen och forma till två bröd. Sätt bröden på plåt med bakplåtspapper och strö lite mjöl över. Snitta bröden lite lätt, sätt in i ugnen och sänk temperaturen till 190 °C.

    • 5

      Grädda bröden baka i ca 45 minuter på 190 °C. Låt formen med vatten stå kvar i ugnen under baktiden.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 100 g (1 dl) vatten, ljummet
    • 250 g (2,5 dl) mjölk, ljummen
    • 780 g (ca 13 dl) vetemjöl special + lite att strö över bröden 
    • 50 g (1 st) ägg
    • 90 g (0,7 dl) honung
    • 50 g (0,5 dl) smör, osaltat
    • 9 g (3 tsk) koriander, malen
    • 18 g (3 tsk) havssalt
    • 1,5 g (0,5 tsk) kanel, malen
    • 1,5 g (0,5 tsk) nejlika, malen

    Liknande recept