• Focaccia med feta och örter
  • Focaccia med feta och örter

    • 30 min
    • 1 tim 50 min

    Det här receptet är inspirerat av grekiska smaker, med fetaost, örter och vitlök. Det bästa man kan göra är att arbeta ner örtblandningen riktigt, riktigt väl med fingrarna djupt ner i degen. Det är både härligt och roligt!

    2.05/5

    1036 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i ljummet vatten. Häll därefter i olivolja och honung.

    • 2

      Tillsätt vetemjöl och salt. Arbeta ihop till en slät deg i cirka 15 minuter i köksmaskin eller 25 minuter för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 40 minuter.

    • 4

      Smörj en långpanna väl med olivolja. Häll i degen. Tänj och forma degen till en rektangel. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 225 °C, varmluft.

    • 6

      Gör under tiden örtoljan. Arbeta ihop hälften av oljan, örter och flingsalt riktigt väl i en mortel. Tillsätt resten av oljan.

    • 7

      Gör en massa hål i degen med fingrarna. Häll på örtoljan och arbeta ner väl i degen. Bryt över fetaosten och strö över oliver, tryck ner allt i degen.

    • 8

      Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills brödet har fått gyllene färg. Låt svalna lite.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (3 dl) ljummet vatten (37 °C)
    • 45 g (1/2 dl) olivolja
    • 40 g (2 msk) honung
    • 480 g (ca 7 dl) vetemjöl
    • 6 g (1 tsk) salt

    Örtolja

    • 1 1/2 dl olivolja
    • 2 dl grovhackade, färska örter, t ex basilika, rosmarin mm
    • 2 tsk flingsalt

    Topping

    • 150 g fetaost i bit
    • 1 dl urkärnade, svarta oliver

    Liknande recept