Fougasse
3 st
30 min
2 tim
Fougasse är ett franskt brytbröd, som är associerat med Provence, men som även förekommer i andra regioner. Brödet har formen av ett veteax, vilket gör det extra vackert att servera vid en middagsbjudning, där gästerna själva kan dra ”axet” ur brödet vid bordet!
I det antika Rom var ”Paninis focacius” ett platt bröd som gräddades i härdens aka. Bröd som härstammar från detta bröd är tex ”Focaccia” i Italien, ”Hogaza” i Spanien, och ”Fougasse” i Frankrike. Den franska versionen serveras ofta med tex oliver, ost ansjovis och andra passande tillbehör och kan ses som en form av pizza utan tomat.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda fördegen till en smet och låt stå minst 30 minuter.
-
3
Arbeta samman alla ingredienser med polishen utom saltet.
-
4
Arbeta degen i 10 minuter tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Degen ska vara elastisk och seg. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
5
Låt degen vila 1 timme, dela degen i 3 delar.
-
6
Kavla ut ovala plattor ca 1 cm tjocka, och skär djupa snitt så att det liknar ett ax , lägg på bakplåtspapper.
-
7
Pensla med olivolja och strö på örter. Låt jäsa till dubbel storlek.
-
8
Sätt ugnen på 250°C, gärna med baksten eller en plåt.
-
9
Ta ut bakstenen/plåten och lägg på bröden. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen efter ett par minuter till 230°C.
-
10
Baka av i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Servera!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg- polish
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 100 g (ca 1 dl) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
- 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
Tillsätt sedan
- 450 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 2 tsk örter, blandade
- 90 g (ca 1 dl) örtolja gärna med vitlök
- 25 g (ca 1¼ msk) salt
Garnering
- örter, blandade