• Franska baguetter
  • Franska baguetter

    • 4 baguetter
    • 30 min
    • 23 tim 50 min

    Frankrike är baguettens hemland! Passar till flertalet rätter eller bara som en enkel macka med ett gott pålägg.

    3.47/5

    502 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1:

      Smula jästen i en bunke, lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter mjölet.

    • 2

      Blanda ihop till en lös deg och täck med plast och låt sedan jäsa i kylskåpet över natten.

    • 3

      Dag 2:

      Lös upp jästen i vattnet och tillsätt degen från dag 1.

    • 4

      Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i maskin till en blank och elastisk deg.

    • 5

      Degen arbetas med fördel i maskin i 6-7 minuter eller för hand i ca 12 minuter. Degen får gärna vara lös, men inte kladdig

    • 6

      Låt jäsa i bunken övertäckt med plast i ca 2 timmar.

    • 7

      Dela degen i 4 avlånga bitar, och forma de försiktigt till baguetter.
      Strö lite mjöl över baguetterna, så att de får ett lantligt utseende.

    • 8

      Lägg baguetterna på plåt som belagts med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i drygt en timme.

    • 9

      Sätt ugnen på 240° C och sätt in en form med vatten i botten på ugnen.
      Snitta baguetterna och spraya med vatten.

    • 10

      Sätt in baguetterna och sänk temperaturen till 210° C, baka i ca 25 minuter. Låt långpannan med vatten stå i ugnen under bakningen.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1:

    Dag 2:

    • 15 g (ca 1/6 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
    • 17 g (ca 1 msk) salt
    • 15 g (ca 1 msk) strösocker
    • 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special

    Liknande recept