Franskt lantbröd med surdeg
- 3 bröd
- 1 tim
- 4 tim 40 min
Ett gott lantbröd som passar till det mesta – helt ljuvligt att äta nybakat med en klick smör! Går också bra att byta ut vetemjölet till ett grövre mjöl om man vill.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt övriga ingredienser, förutom ca 1 dl vatten och saltet. Knåda degen i bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet och saltet. Knåda degen i ytterligare 5 minuter eller tills degen släpper från skålens kant. Dubbla tiden om du knådar för hand. Täck skålen med plast och låt degen vila i 30 minuter.
-
2
Dra försiktigt degen från kanten av skålen mot mitten av degen några gånger, för att öka elasticiteten. Låt degen jäsa täckt med plast i ytterligare ca 2 timmar eller tills dubbel storlek.
-
3
Dela degen i tre lika stora delar, forma som 3 limpor och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och jäs inplastat i 60 – 90 minuter eller tills degen är dubbelt så stor. Förvärm ugnen till 230 °C med vanlig över- och undervärme.
-
4
Gör ett par snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv. Placera bröden på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 210 °C. Grädda brödet i ca 35-45 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 10 g (1/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 800 g (8 dl) vatten, kallt
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
- 75 g (ca 1,25 dl) fullkornsvetemjöl, fin
- 75 g (ca 1,25 dl) rågmjöl, fin
- 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
- 15 g (2,5 tsk) salt
- 20 g (2 msk) rapsolja