• Franskt lantbröd med surdeg
  • Franskt lantbröd med surdeg

    • 3 bröd
    • 1 tim
    • 4 tim 40 min

    Ett gott lantbröd som passar till det mesta – helt ljuvligt att äta nybakat med en klick smör! Går också bra att byta ut vetemjölet till ett grövre mjöl om man vill.

    4.75/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda alla ingredienser förutom ca. 1 dl vatten i en bunke. Knåda degen i bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter och häll sedan i resten av vattnet. Knåda degen i ytterligare 5 minuter eller tills degen släpper från skålens kant.

    • 2

      Täck skålen med plast och låt degen vila i 30 minuter. Dra försiktigt degen från kanten av skålen mot mitten av degen några gånger,  för att öka elasticiteten. Låt degen jäsa täckt med plast i ytterligare ca. 2 timmar eller tills dubbel storlek.

    • 3

      Dela degen i tre lika stora delar, forma som 3 limpor och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och jäs inplastat i 60 – 90 minuter eller tills degen är dubbelt så stor. Förvärm ugnen till 230 grader med vanlig över och undervärme.

    • 4

      Gör ett par snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv. Placera bröden på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 210 grader. Grädda brödet i ca. 35 – 45 minuter.

    • 5

      Låt brödet svalna.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept