• Frasiga croissanter
  • Frasiga croissanter

    • 16 st
    • 45 min
    • 1 tim 30 min

    Ett gott recept på frasiga croissanter. Detta goda bakverk kan verka lite omständligt att baka men prova gärna att baka någon dag i förväg och lägg i frysen efter steg 5. Sedan är det bara att lägga ta fram, tina, jäsa och grädda den dag som du är sugen på lite goda croissanter. Vill du lyxa till dagen lite extra kan du smälta lite choklad och pensla över croissanterna. Ljuvligt!

    3.26/5

    513 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke, tillsätt fingervarmt vatten, 37 °C. Rör tills jästen lösts upp.

    • 2

      Tillsätt ägg, salt, socker och nästan allt mjöl, arbeta till en smidig deg.

    • 3

      Kavla ut den ojästa degen till en 30×30 cm stor platta.

    • 4

      Hyvla smöret i tunna skivor och fördela jämnt över halva sidan av degen. Vik över den andra halvan. Kavla åter ut degen till en 30×30 cm platta. Mjöla lätt om det behövs och fortsätt att vika och kavla totalt ca fem gånger. Det är denna process som ger croissanterna det fina inkråmet, samt gör dem så luftiga och frasiga.

    • 5

      Kavla till sist ut degen med formen ca 30×30 cm. Skär först i åtta rutor och därefter i 16 trekanter, rulla ihop varje trekant och böj
      ändarna inåt så att de får formen av en halvmåne.

    • 6

      Lägg dem på plåt och låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.

    • 7

      Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 °C i ca 15 minuter mitt i ugnen. Serveras naturella eller med sylt och goda ostar, en riktig klassiker!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) fingervarmt vatten
    • 1 ägg
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 15 g (ca 1 msk) socker
    • 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl special
    • 150 g kallt smör

     

    Pensling

    • 1 vispat ägg till pensling

    Liknande recept