• Frida fullkorn
  • Frida fullkorn

    • 4 runda bröd
    • 30 min
    • 11 tim

    Ett bröd fullspäckat med kraft som gör magen glad och håller fint i ett par dagar.

    3.9/5

    508 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Arbeta samman alla ingredienser för dag 1. Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna längre (över natten).

    • 2

      Blanda fördeg och alla resterande ingredienser utom salt i en degskål. Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Om du knådar för hand behövs minst 20 min. Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.

    • 3

      Tag upp degen ur degskålen lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme.

    • 4

      Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen).  Låt jäsa ytterligare på mjölat bakbord under bakduk, ca 1 timme.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C med en baksten alternativ bakplåt i ugnen.

    • 6

      Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill. Grädda brödet på den varma stenen eller plåten. Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220°C, ca 30 min tills innertemp är 98°C.

    Tips!

    • Om du får bröd över kan du enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen, 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av ”skalet”/ skorpan, vilket ger en nybakt känsla!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 (fördeg)

    Dag 2

    • 50 g  (1 pkt) KronJäst för Matbröd
    • 800 g(ca 13 dl) vetemjöl special
    • 50 g ( ca 4 msk) linfrö
    • 50 g (ca 4 msk) solros/sesamfrö
    • 20 g (ca 2 msk) havssalt
    • 2 tsk fänkål/anis mixade

     


    Liknande recept