• Friskusbröd
  • Friskusbröd

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 2 tim

    Ett gott bröd med sötma, passar utmärkt som frukostbröd!

    3.37/5

    542 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp vatten och slå det över rågen. Låt stå till nästa dag.

    • 2

      Dag 2

      Blanda de torra ingredienserna. Rör ut jästen i vattnet, 25 °C. Tillsätt skållningen från dag 1 och övriga ingredienser, förutom russin och salt. 

    • 3

      Knåda i maskin i ca 3 minuter långsamt, tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt russin. De ska bara blandas in i degen. Täck med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C och ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten. Låt formen stå kvar under hela bakningen.

    • 5

      Dela upp degen i bitar och forma till 2 bröd. Pensla med vatten och doppa i fröblandningen. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 minuter.

    • 6

      Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 210 °C och grädda ca 35-40 minuter. Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning 

    • 500 g (5 dl) vatten, 100 °C
    • 250 g (2 dl) klippt råg/rågkross

    Dag 2

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (2,5 dl) vatten
    • 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
    • 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
    • 140 g (1 dl) sirap, mörk
    • 25 g (2 msk) margarin
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 200 g (3 dl) russin

    Topping

    • solrosfrön, linfrön och sesamfrön, blandat 

    Liknande recept