• Friskusbröd
  • Friskusbröd

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 2 tim

    Ett gott bröd med sötma som passar utmärkt som frukostbröd.

    3.37/5

    542 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Koka upp vatten och slå det över fröna till skållningen. Låt stå till nästa dag.

    • 2

      Blanda de torra ingredienserna.

    • 3

      Rör ut jästen i vattnet, fingervarmt, tillsätt fördegen och övriga ingredienser (utom russinen).

    • 4

      Knåda i maskin i ca 8 min (3 min sakta och 5 min på medelhastighet) eller 15 för hand. Till en smidig deg.

    • 5

      Tillsätt russin. De ska bara blandas in i degen.

    • 6

      Täck med plast och låt jäsa i ca 30 min.

    • 7

      Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en form med ½ liter vatten. Låt formen stå kvar under hela bakningen.

    • 8

      Dela upp degen i bitar och forma till 2 bröd. Pensla med vatten och doppa i toppingen. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 min.

    • 9

      Sätt in bröden i mitten av ugnen. Sänk tempen till 210°C. Grädda ca 35-40 minuter..

    • 10

      Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1:

    • 500 g (ca 5 dl) Vatten (100°C)
    • 250 g (ca 2 dl) Klippt råg/Rågkross

    Dag 2:

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten
    • 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
    • 150 g (ca 2,5 dl) grovt rågmjöl
    • 140 g (ca 1 dl) mörk sirap
    • 25 g (ca 2 msk) margarin
    • 12 g (ca 2 tsk) salt
    • 200 g (ca 3 dl) russin

    Topping

    • Solrosfrö
    • Linfrö
    • Sesamfrö

    Liknande recept