• Frukt- och nötbröd på kornmjöl
  • Frukt- och nötbröd på kornmjöl

    • 4 st
    • 35 min
    • 8 tim 30 min

    Ett smakrikt bröd som är så gott så det räcker med en klick smör. Men även fantastisk till lagrade ostar.

    Bland torkad frukt och nötter väljer man sina egna favoriter!

     

    3.47/5

    318 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Blanda ihop alla ingredienser till skållningen, plasta och låt vila minst 6-8 timmar, helst över natten. 

    • 2

      Lös upp jästen i vatten, 25 °C. Blanda med resterande ingredienser och skållningen från dag 1 i ca 15 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen jäsa i 1 timme.

    • 3

      Dela degen i 4 delar runddriv dem lätt (rulla degen så att du får upp en spänning i degen och en fin jämn yta). Lägg i form eller jäskorgar. Låt jäsa ytterligare 45 minuter eller tills degen känns färdigjäst. 

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C. Välj själv om du vill sätta in en plåt eller sten i ugnen.

    • 5

      Baka av bröden direkt på stenen, på het plåt eller i en form. Sänk ugnen till 230 °C när du sätter in bröden. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna på galler. 


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning

    • 600 g (6 dl) vatten, kokande
    • 200 g (ca 5 dl) kornmjöl
    • 100 g (ca 1,3 dl) kornkross
    • 100 g (ca 2 dl) rågmjöl, grovt
    • 14 g (2 tsk) honung

    Dag 2


    Liknande recept