recept_video_backdrop
  • Frukt & nötbröd på kornmjöl

3.48/5

316 Röster

Frukt & nötbröd på kornmjöl

  • Marie Skogström
  • 4 st
  • 35 min
  • 8 tim 30 min

Ett bröd som är så gott som det är, så det knappt behövs något pålägg, bara en klick smör! Men är också helt fantasiskt till lagrade ostar. Välj dina egna favoriter bland torkad frukt och nötter!

  • 1

    Blanda ihop alla ingredienser till skållningen, plasta och låt vila över natten eller 6-8 timmar.

  • 2

    Kör ihop resterande ingredienser med skållningen från dag 1, i ca 15 minuter i maskin. Dubbla om du knådar för hand.

  • 3

    Låt degen jäsa i 1 timme.

  • 4

    Dela degen i 4 delar runddriv dem lätt (rulla degen så att du får upp en spänning i degen och en fin jämn yta). Lägg i form eller jäskorgar.

  • 5

    Låt jäsa ytterligare 45 minuter eller tills degen känns färdigjäst.

  • 6

    Sätt ugnen på 250°C. Välj själv om du vill sätta in en plåt eller sten i ugnen . Baka av bröden direkt på stenen, eller på het plåt eller i en form. Sänk ugnen till 230°C i ca 30 minuter.

  • 7

    Låt svalna på galler.

Ingredienser

Dag 1- skållning

  • 6 dl (600 g) vatten, kokande
  • 5 dl (200 g) kornmjöl
  • 1,3 dl (100 g) kornkross
  • 2 dl (100 g) rågmjöl, grovt
  • 2 tsk (14 g) honung

Dag 2

  • 1 pkt (50 g) KronJäst för Matbröd
  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 1 dl (100 g) vatten
  • 6,5 dl (400 g) vetemjöl special
  • 2 dl (100 g) rågmjöl, grovt
  • 3 msk brödkryddor
  • 2 msk (40 g) honung
  • 3 tsk (20 g) havssalt.
  • 4 dl torkad/hackad frukt & nötter

Liknande recept

  • Surdegsbröd på råg - Grundrecept

    Surdegsbröd på råg - Grundrecept


    KronJäst
    30 min 4 tim
  • Friterade godbitar med surdeg

    Friterade godbitar med surdeg


    KronJäst
    50 min 1 tim 30 min
  • Pannkakor med surdeg och jäst

    Pannkakor med surdeg och jäst


    KronJäst
    40 min 1 tim 40 min
  • Godaste bullarna!

    Godaste bullarna!

    Bullar passar årets alla dagar!