• Fyllda lussebullar eller kringlor
  • Fyllda lussebullar eller kringlor
  • Fyllda lussebullar eller kringlor

    • ca 40 st
    • 30 min
    • 3 tim 30 min

    Om du gillar lussebullar måste du prova dessa gudomliga kringlor eller fyllda saffransbullar.

    En mjuk kringla med en fantastisk smak av saffran, kringlan penslas med smör och vändes i strösocker, eller så rullar du fyllda lussekatter som penslas med smör och toppas med lite pärlsocker.

    Bullarna och kringlorna går utmärkt att frysa.

    3/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken.

    • 2

      Blanda alla ingredienserna och mixa i maskin 3 min långsamt och 9 min snabbt, degen ska kännas smidig och elastisk när den är klar.

    • 3

      Ta upp degen på bordet och forma den rund, lägg tillbaka den i bunken och täck med lite plast eller bakduk och låt vila i 30 min.

    • 4

      Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred.

    • 5

      Bred ut det rumsvarma smöret och strö på vaniljsockret på hela degen.

    • 6

      Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.

    • 7

      Sätt bullarna på plåt med papper och låt dem jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 60 min.

    • 8

      Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225°C.

    • 9

      Grädda kringlorna utan att pensla dem i mitten av ugnen i ca 6-10 min på 225°C eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.

      Pensla gärna bullarna som inte ska vändas i strösocker och toppa istället med lite pärlsocker.

    • 10

      Smällt smöret och pensla de varma nygräddade kringlorna och vänd dem i strösocker.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) Kronjäst för Söta degar, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk, fingervarm
    • 200 g ( ca 4 st) ägg
    • 250 g smör, rumstempererat
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 5 g (ca 1 tsk) bakpulver
    • 960 g (ca 16 dl) vetemjöl
    • 175 g (ca 1,25 dl) vit sirap
    • 1 g (ca 2 pkt) saffran

    Fyllning

    • 200 g mjukt smör (mjukt)
    • 30 g (ca 2 msk) vaniljsocker

    Pensling

    • 1 ägg om man inte ska pensla bullarna med smält smör

    Garnering

    • ca 50 g smör, smält
    • 180 g (ca 2 dl) strösocker
    • pärlsocker om man inte vill ha strösocker

    Liknande recept