• Gammelmormor Ellens lingonbröd
  • Gammelmormor Ellens lingonbröd

    • 30 min
    • 11 tim 40 min

    Ett fantastiskt gott bröd som har gått vidare i generationer hemma hos Marie.  Baka 2 stora bröd eller 4 mindre. Du kan även baka ett trevligt brytbröd i en form, vilket är mycket trevligt att servera om manfår gäster eller om man vill frysa brödet och plocka fram några ”bitar” i taget. Baktiden kan vid första anblicken verka lång, men kom ihåg att degen faktiskt sköter sig själv. Den som väntar på något gott, kan alltid göra något annat roligt medan degen jäser.

    3.51/5

    372 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Skållning

      Koka upp vattnet och häll det över mjölet och saltet, arbeta degen kraftigt i några minuter tills den är riktigt blandad, täck över med plast och låt stå tills nästa dag.

    • 2

      Raskdeg

      Blanda skållningen tillsammans med ingredienserna i raskdegen och arbeta i maskin ca 8 minuter på låg växel. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen jäsa i 2 timmar.

    • 3

      Botgöring

      Blanda raskdegen tillsammans med ingredienserna i botgöringen. Arbeta samman degen på låg växel i ca 15 minuter tills degen är smidig, dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen vila 1 timme i en oljad bunke.

    • 4

      Dela degen i två eller fyra delar och driv dem runda.  Eller forma degen till mindre bullar och lägg i en form, så att du får ett vackert brytbröd. Mjöla lätt.  Jäs till nästan dubbel volym.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C och sätt samtidigt in en plåt eller baksten.

    • 6

      För över bröden på plåten/stenen i ugnen och baka sedan av. Spruta in lite vatten med en blomspruta och sänk sedan till 180°C. Grädda brödet till 98°C innertemp, ca 30-35 min. Öppna luckan ett par gånger under bakningen.

    • 7

      Tag ut och låt svalna på galler. Smakar godast ett par timmar senare eller dagen efter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning:

    • 500 g (ca 5 dl) vatten
    • 250 g (ca 5 dl) rågmjöl, fint
    • 20 g (ca 1 msk) havssalt

    Dag 2 – Raskdeg:

    Bortgörning:

    • 140 g (ca 1 dl) sirap, ljus
    • 400 g (ca 6,7 dl) vetemjöl special
    • 250 g (ca 4,3 dl) rågmjöl, fint

    Liknande recept