• Gifflar
  • Gifflar

    • 16 stycken
    • 40 min
    • 2 tim 20 min

    Gifflar är ljuvliga att kombinera med ost och pesto, eller varför inte hackad skinka eller salami. Gott för både stora och små.

    3/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lägg smöret och mjölken i en kastrull och värm till fingervarmt. Smula sedan ned jästen och låt den lösas upp. Lägg i alla ingredienserna i en bakmaskin och knåda degen i ca. 10 minuter på medelhastighet tills degen är slät och släpper från skålens kanter. Det är viktigt att knåda degen tillräckligt länge. Dubbla tiden om du knådar degen för hand.

    • 2

      Täck degen med plast och låt jäsa i ca. 30 minuter. Värm ugnen till 220 grader.

    • 3

      Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut till en rund pizza och dela varje degplatta i 8 delar. Lägg på fyllningen på den breda delen. Rulla ihop från den breda delen mot spetsen av triangel. Lägg gifflarna med snibben nedåt på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck och jäs i ca. 45 – 60 minuter eller tills de är dubbelt så stora.

    • 4

      Pensla med uppvispat ägg och strö över lite oregano (eventuellt vallmo- eller sesamfrön) innan du gräddar gifflarna i mitten av ugnen i ca. 10 – 15 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 400 g (ca 6,7 dl) vetemjöl
    • 5 g (ca 0,7 tsk) salt
    • 4 g (ca 1 tsk) socker
    • 2 msk smör
    • 300 g (ca 3 dl) kall mjölk

    Fyllning

    Pesto och riven ost (eller annan favorit).

    Pensling

    • 50 g (ca 1 st ägg)

    Liknande recept