recept_video_backdrop
  • Glutenfri pizzadeg

4/5

2 Röster

Glutenfri pizzadeg

  • 2-4 st
  • 50 min
  • 14 tim

Vi satte den här pizzadegen lite för sent och stod därför och provsmakade en glutenfri pizza halv tolv på natten, när alla andra gått och lagt sig. Och blev fullkomligt överraskade, trots att vi själva hade gjort receptet! Den här degen ger en pizza som är till förväxling lik en ”vanlig” pizza, med en tunn, krispig och seg botten. Spadet från kikärtorna har samma funktion som ägg i degen, de binder samman och ger ett luftigare inkråm. Pizzan kan alltså ätas även av personer som är allergiska mot ägg. Degen kan förberedas och förvaras i kylen tills det är pizzadags.

  • 1

    Väg upp alla ingredienser utom fiberhusk och blanda med en elvisp eller en hushållsassistent med visp till en slät smet. Tillsätt fiberhusk under vispning och blanda degen i 3 min.

  • 2

    Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet i 8-14 timmar.

  • 3

    Stjälp ut degen på ett underlag mjölat med rismjöl. Dela degen i antingen 2 bitar som väger 200 g eller 4 bitar som väger 100 g.

  • 4

    Sätt ugnen på 250°C,  om du har varmluftsugn så sätter du ugnen på 230°C.

  • 5

    Kavla ut pizzabottnarna direkt på bakplåtspapper.

  • 6

    Toppa pizzorna med valfria tillbehör.

  • 7

    Grädda pizzorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

Aquafaba är namnet på vätskan i en burk med konserverande kikärtor. Vätskan går att vispa upp på samma sätt som äggvita. Eftersom många som har celiaki även är allergiska mot exempel ägg, har jag valt att använda kikärtsspad i flera av mina glutenfria recept.

Ingredienser

  • 10 g KronJäst för Matbröd, färsk
  • 120 g rismjöl
  • 80 g potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 20 g olivolja
  • 50 g aquafaba (spadet från kikärtor)
  • 150 g kallt vatten
  • 2 tsk fiberhusk
  • rismjöl till utbakning

Liknande recept

  • Glutenfria pannkakor

    Glutenfria pannkakor


    KronJäst
    25 min 1 tim 25 min
  • Glutenfria teffrallor

    Glutenfria teffrallor


    Maria Blohm
    45 min 11 tim 40 min
  • Glutenfritt bröd i långpanna

    Glutenfritt bröd i långpanna


    KronJäst
    45 min 1 tim 35 min
  • Använder du rätt Jäst?

    Använder du rätt Jäst?

    För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka.