• Glutenfria donuts
  • Glutenfria donuts

    • 8-10st
    • 1 tim 15 min
    • 13 tim 15 min

    De här donutsen är allra godast precis nygjorda och lite varma, och jag kan garantera att du inte måste vara glutenintolerant för att älska dem. De är förvillande lika donuts som är bakade på vetemjöl – mjuka, saftiga och smakrika. Förbered degen och ställ i kylskåpet, kavla sedan ut och fritera donutsen precis innan du vill fika.

    6.47/5

    76 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Väg upp mjölken i en bunke och rör ut jästen i den. Väg sedan upp alla övriga ingredienser utom fiberhusk och blanda för hand med visp, eller med en elvisp, till en slät smet. Tillsätt fiberhusk under vispning och blanda degen så att den blir slät. I det här stadiet ska degen vara ganska lös.

    • 2

      Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet i 10-12 timmar.

    • 3

      Stjälp ut degen på ett underlag lätt mjölat med rismjöl. Degen kan vara lite smulig, men knåda bara ihop den och kavla sedan ut den till ungefär 2 cm tjocklek. Tryck ut donuts med ett dricksglas, cirka 7-8 cm i diameter. Tryck ut ett hål i mitten med till exempel en spritstyll eller en äppelurkärnare.

    • 4

      Hetta upp oljan till 160-180°C.

    • 5

      Fritera 1 eller 2 donuts i taget i 2-3 minuter per sida, tills de är gyllenbruna. Fritera hellre lite för länge än för kort tid, så de inte är ofärdiga inuti.

    • 6

      Lägg dem att rinna av på tidnings- eller hushållspapper.

    • 7

      När de svalnat något kan du äta dem. Rulla dem i strösocker eller glasera dem innan, om du vill.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 10 g (1/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl)mjölk, kall (eller mjölkfritt alternativ)
    • 50 g smör, rumsvarmt
    • 50 g (ca 0.5 dl)strösocker
    • 75 g (ca 1 dl) potatismjöl
    • 75 g (ca 1,4 dl) majsstärkelse
    • 100 g (ca 2 dl) rismjöl
    • 50 g (ca 1 dl) havremjöl, glutenfritt
    • 3 g (ca ½ tsk)  salt
    • 5 g (ca 1 tsk) vaniljsocker
    • 10 g (ca 1 msk) fiberhusk
    • 960 g (ca 1 liter) olja till fritering

     

    Garnering

    Strösocker att vända munkarna i eller glasyr att dekorera munkarna med.


    Liknande recept