• Glutenfria lussebullar
  • Glutenfria lussebullar

    • 20 st
    • 45 min
    • 2 tim 30 min

    En luftig lussekatt med mycket smak av saffran. Dessa lussebullar kan man gärna göra även om man tål gluten.

    Saffransdegen är mycket lätt att hantera och forma till lussekatter, vill man kan man istället göra lussebullar med fyllning av smör och mandelmassa och varför inte lite vit choklad.

    Vi rekommenderar alltid att man ska väga ingredienserna istället för att mäta, då det är stor risk att man får i fel mängd när man mäter.

    4/5

    91 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och tillsätt fiberhusken, låt stå i 10 minuter.

    • 2

      Blanda alla ingredienser långsamt någon minut och öka sedan hastigheten ett par minuter tills du fått ihop en luftig deg.

    • 3

      Låt degen jäsa i bunken i 40 minuter, täck med bakduk eller plast.

    • 4

      Dela degen i 20 bitar och rulla ut varje bit ca 15 cm och snurra ihop som lussekatter och stoppa i russin. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper.

    • 5

      Låt bullarna jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 60 minuter. Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 °C.

    • 6

      Pensla bullarna med ägg och om man vill är det gott att toppa med lite pärlsocker.

    • 7

      Grädda bullarna i 225 °C i ca 8 min eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 350 g (3,5 dl) mjölk, ca 30°C
    • 10 g (1 msk) fiberhusk
    • 120 g (1,3 dl) strösocker
    • 0,5 g (1 påse) saffran
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 125 g smör mjukt, lite löst
    • 50 g(1 st) ägg
    • 150 g (ca 1,9 dl) potatismjöl
    • 60 g  (ca 1 dl) maizenastärkelse
    • 270 g  (ca 5 dl) rismjöl
    • 5 g (2 tsk) vaniljsocker
    • 9 g (2 tsk)  xantangummi

    Liknande recept