• Glutenfritt julbröd
  • Glutenfritt julbröd

    • 1st bröd
    • 50 min
    • 11 tim 30 min

    Vid jul och andra högtider tycker jag att det är extra viktigt att ingen känner sig utesluten. Har man celiaki och alla andra mumsar på härligt vörtbröd så kan man känna sig utanför. Det är underbart gott med ett kryddat julbröd med smör och ost på, både till frukost och till jullunchen. Det här brödet är så härligt mjukt att alla kommer att vilja äta det. Själva kryddningen kan du ändra efter tycke och smak.

    4.75/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Väg upp vattnet i en bunke och rör ut jästen i det. Väg sedan upp alla övriga ingredienser, häll rakt ur förpackningen och nolla vågen mellan varje ingrediens så sparar du disk.

    • 2

      Rör samman ingredienserna för hand med hjälp av en slev, slickepott eller visp. Du kan köra degen i degblandare/assistent, men det är inte nödvändigt. Det viktiga är att allting blandas ordentligt. Se till att inget mjöl ligger torrt och oblandat. I det här stadiet ska degen vara ganska lös.

    • 3

      Täck bunken med plast och låt degen vila i rumstemperatur i 8-10 timmar.

    • 4

      Ta fram en plåt och lägg ett bakplåtspapper på den. Sätt ugnen på 250°C  (varmluft 230°C).

    • 5

      Blöt händerna med vatten och forma hela degen till en avlång limpa. Degen är väldigt smidig att arbeta med och kladdar inte. Lägg limpan på plåten.

    • 6

      Grädda limpan i mitten av ugnen i 40 minuter. Låt svalna något innan du skär i den.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 tsk KronJäst för Matbröd, torr
    • 350 g (ca 3,5 dl) vatten, kallt
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 50 g (ca 2 msk) mörk sirap
    • 1 tsk brödkryddor
    • 1 tsk mald pomerans
    • ½ tsk malda nejlikor
    • 200 g (ca 3,6 dl) teffmjöl
    • 100 g (ca 1,2 dl)  potatismjöl
    • 20 g (ca 2 msk) fiberhusk

    Liknande recept