• Gorgonzola med päron- och ingefärsmarmelad
  • Gorgonzola med päron- och ingefärsmarmelad

    • 4 st
    • 45 min
    • 45 min

    Gorgonzola smakar allra bäst, men även andra blåmögelostar som roquefort eller danablue är en fin kombination med valnötsbröd.

    3.5/5

    495 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Hemkokt päronmarmelad med ingefära

      Skala och kärna ur päronen. Skär dem i små kuber. Riv citronskalet och pressa ur juicen. Skala och riv den färska ingefäran. Hacka den kanderade ingefäran fint. Blanda samman alla ingredienser och koka upp. Sjud sedan marmeladen enligt instruktionen på sockerpaketet, ca 30 min. Häll marmeladen på rengjorda burkar med lock och förvara i kylen.

    • 2

      Macka

      Skiva brödet. Bred lite smör på brödet, fortsätt med ett par blad sallad, helst besk rosésallad. Lägg på rikligt med ost och droppa lite valnötsolja över härligheten. Avsluta med en stor klick av den hemmagjorda päron- och ingefärsmarmeladen.

    Tips!

    Blanda ner 2–3 tsk kummin och 2 dl grovhackade valnötter med degspadet. Smöra en rektangulär form rikligt med smör och bröa formen med ytterligare 1 dl finhackade valnötter.

    Ingredienser

    Surdegsbröd

    Surdegsbröd (receptbakat på KronJäst Surdeg Råg i form. 

    • 4 skivor rågsuregsbröd med kummin & valnötter (se ovan)
    • smör
    • 8 stora bitar gorgonzola
    • salladsblad, gärna rosésallad
    • valnötsolja

    Hemkokt päronmarmelad med ingefära

    • 1 kg mogna päron
    • 1 citron
    • 1 msk finriven färsk ingefära
    • 100 g kanderad ingefära (finns i hälsokost- och asiatiska butiker)
    • 1 kg syltsocker

    Liknande recept