• Gotländskt rågbröd
  • Gotländskt rågbröd

    • 2 st
    • 30 min
    • 24 tim

    Ett fantastiskt gott bröd med god saftighet och hållbarhet. Man måste bara älska detta bröd……och tack vare att man gör en skållning så håller det sig saftigt och blir nästan bara godare någon dag efter.

    4.3/5

    254 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Gör skållningen genom att koka upp vattnet och slå det över mjölblandningen, arbeta samman till en förklistring i ca 8 minuter. Täck och låt stå tills nästa dag.

    • 2

      Blanda skållningen med raskdegen och blanda i ca 7 min på långsam hastighet.

    • 3

      Låt degen ligga kvar i degbunken och låt den jäsa i 30 min, täck med plast.

    • 4

      Blanda degen med ingredienserna i bortgörningen och kör samman allt på lägsta växel maskin, ca 10 minuter, degen ska vara elastisk.

    • 5

      Lägg degen på bakbordet och dela upp den i 2 delar. Rundriv/forma dem lätt och lägg dem med vecken nedåt på mjölat bakbord. Jäs ca 45-60 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen 250°C.

    • 7

      Sätt in brödet på plåt eller sten i ugnen, spruta in lätt med vatten och sänk temperaturen till 220°C, baka till innertemp på 98°C, ca 35-40 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 – Skållning

    • 400 g(ca 4 dl) vatten
    • 100 g (ca 2 dl) rågmjöl, fint
    • 60 g (ca 1 dl) vetemjöl

    Dag 2 – Raskdeg

    Bortgörning

    • 120 g (ca 2 dl) rågmjöl
    • 100 g (ca 2 dl) vetemjöl
    • 20 g (ca 1 msk) havssalt

    Liknande recept