Grahamsbaguetter med apelsin & pekannötter
4-6 baguetter
25 min
1 tim 35 min
Ljuvliga baguetter fyllda med juliga godsaker som apelsin och nötter.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke eller degblandare.
-
2
Tillsätt honung, salt, olivolja och 37 °C vatten. Rör om tills jästen löst sig.
-
3
Häll i allt mjöl och smaksätt med finrivet apelsinskal, grovhackade pekannötter och blå vallmofrö.
-
4
Blanda degen väl i 5 minuter och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
-
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4-6 lika stora bitar.
-
6
Rulla dem och forma till 4-6 avlånga, tvinnade baguetter och lägg på bakplåtsklädd plåt.
-
7
Lägg på en bakduk och låt jäsa i ca 20 minuter.
-
8
Sätt ugnen på 225 °C varmluftsugn eller 240 °C vanlig ugn.
-
9
Pensla med vatten och strö på flingsalt och blå vallmofrö.
-
10
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de blivit genomgräddade och fått färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C.
-
11
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 15 g (ca 1 msk) honung
- 10 g (ca 2 tsk) salt
- 15 g (2 msk) olivolja
- 525 g (ca 5 dl) vatten, 37 °C
- 275 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
- 540 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 1-2 apelsiner, finrivet skal
- 85 g (ca 1 ½ dl) pekannötter, grovhackade
- 20 g blå vallmofrö (ca 3 msk)
Pensling
- vatten
Garnering
- ½ tsk flingsalt
- 1 tsk blå vallmofrö