• Grekiskt surdegsbröd
  • Grekiskt surdegsbröd

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 48 tim

    Ett lättbakat, saftigt och trevligt bröd med smak av kummin. Vill man inte ha kummin i så är det bara att ta bort kryddan och krydda med vad du föredrar. Detta recept ger 2 stora limpor.

    3.12/5

    471 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1 

      Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen. Blanda ihop till en deg och låt vila i kylen över natten, täckt med plast. 

    • 2

      Dag 2

      Tillsätt resterande ingredienser. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får vara lös, men inte kladdig.

    • 3

      Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med bakduk eller plast i minst 1 timme.

    • 4

      Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd.

    • 5

      Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260 °C.

    • 6

      Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl, snitta brödet med en vass kniv.

    • 7

      Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 220 °C. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    Dag 2

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
    • 20 g (1 msk) olivolja eller rapsolja
    • 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
    • 4 g (2 tsk) kummin, malen

    Liknande recept