• Grillad äppelpizza
  • Grillad äppelpizza

    • 4 stycken
    • 30 min
    • 1 tim 30 min

    En dessertpizza som med fördel serveras varm med vaniljglass till. En pizza är lagom till 2-3 personer. Baka alla fyra samtidigt, eller frys in degen i bitar till senare tillfälle.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Blanda ner olja, honung, kardemumma och det mesta av mjölet.

    • 2

      Tillsätt salt och arbeta kraftfullt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

    • 3

      Värm grillen, gärna med baksten. Grillen ska vara riktigt varm (300 °C-350 °C). Låt övre och undre spjällen vara öppna.

    • 4

      Baka ut en pizza i taget. Skiva äpplena riktigt tunt. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en bit deg tunt direkt på ett mjölat bakplåtspapper.

    • 5

      Hyvla över hälften av smöret. Strö över lite kanel och socker. Lägg ut äppelskivor. Toppa med resten av kanel och socker.

    • 6

      Lyft över pizzorna på grillstenen. Stäng locket. Grilla i 4-7 minuter tills de har fått fin färg.

    Tips!

    • Så här bakar du dem i ugnen: Värm ugnen till 250 °C. Låt en plåt ligga i ugnen och bli het. Lyft över pizzorna på plåten och grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de har fått fin färg.

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för söta degar, färsk
    • 300 g (3 dl) fingervarmt vatten
    • 15 g (1 msk) solrosolja
    • 20 g (1 msk) msk honung
    • 6 g (2 tsk) stötta kardemummakärnor
    • 360 g (6 dl) vetemjöl special
    • 5 g (1 tsk) salt

    Topping

    Till 1 pizza:

    • 300 g (2 st) äpplen
    • 75 g hyvlat smör
    • 6 g (1 tsk) malen kanel
    • 30 g (2 msk) råsocker
    • bakplåtspapper

    Liknande recept