• Grillad äppelpizza
  • Grillad äppelpizza

    • 6 stycken
    • 30 min
    • 1 tim 30 min

    En dessertpizza som med fördel serveras varm med vaniljglass till. En pizza är lagom till 2-3 personer. Baka alla fyra samtidigt, eller frys in degen i bitar till senare tillfälle.

    4.5/5

    2 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet, 25 °C. Blanda ner surdeg, olja, honung, kardemumma och det mesta av mjölet.

    • 2

      Tillsätt salt och arbeta kraftfullt i cirka 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

    • 3

      Värm grillen, gärna med baksten i. Grillen ska vara riktigt varm, 300 °C-350 °C. Låt övre och undre spjällen vara öppna.

    • 4

      Dela degen i 6 bitar och kavla ut en pizza i taget på mjölat bakplåtspapper.

    • 5

      Hyvla över hälften av smöret. Strö över lite kanel och socker. Lägg ut tunt skivat äpple. Toppa med resterande kanel och socker. 

    • 6

      Lyft över pizzorna på grillstenen. Stäng locket. Grilla i 4-7 minuter tills de har fått fin färg.

    • 7

      Så här bakar du dem i ugnen:

      Värm ugnen till 250 °C. Låt en plåt ligga i ugnen och bli het. Lyft över pizzorna på plåten och grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de har fått fin färg.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Topping

    Till 1 pizza:

    • 300 g (2 st) äpplen
    • 75 g hyvlat smör
    • 6 g (1 tsk) kanel, malen 
    • 30 g (2 msk) råsocker

    Liknande recept