• Grillade grönsaker med ruccolakräm
  • Grillade grönsaker med ruccolakräm

    • 6 st
    • 30 min
    • 30 min

    Den här färgrika måltidsmackan kräver en del förberedelser, men å andra sidan går det bra att tillaga alla ingredienserna i förväg och förvara dem i kylen tills du ska servera dem. Naturligtvis smakar de allra godast när grönsakerna fortfarande är lite ljumma. Har du tid, måste du bara testa sardellmajonäsen nedan. Ett mycket uppskattat tillbehör!

    3.6/5

    496 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Ruccolakräm

      Lägg ruccolan och vitlöksklyftan i en skål. Tillsätt olivoljan, nötter, citronsaft, honung och blanda. Riv Västerbottensost och blanda ner den. Smaka av med salt och peppar. Mixa allt till en kräm.

    • 2

      Macka

      Skär auberginen i skivor. Salta på båda sidor och låt rinna av i ett durkslag i 30 minuter. Torka bort resterande salt och vätska med hushållspapper. Stek skivorna i olivolja tills de är gyllene och genomstekta.
      Skär zucchinin i långa skivor, stek dem i lite olivolja.
      Dela paprikorna och ta bort kärnorna, skär i mindre bitar.
      Skala och skär rödlöken i klyftor.
      Skala och skiva en vitlöksklyfta tunt. Stek grönsakerna i olivolja. Salta och peppra.
      Skiva brödet och rosta, grilla eller stek i lite smör.
      Bred ut en klick av ruccolakrämen på brödet, fyll på med de stekta grönsakerna och smula tills sist över fetaosten.

    Tips!

    Sardellmajonnäs – att servera till mackan

    Sardeller passar väldigt bra till grönsaker. Om du vill kan du utesluta ruccolakrämen och i stället göra den här goda sardellmajonnäsen. Lägg två äggulor i en skål. Blanda ner en nypa salt och ½ tsk citronjuice. Skär 5 sardeller i bitar och mosa samman dem med en gaffel med gulorna. Häll på 1 ½ dl olivolja. Först droppvis och sedan i en tunn jämn stråle medan du hela tiden vispar till en tjock majonnäs. Blanda ner kapris och smaksätt med svartpeppar och salt.

    Ingredienser

    Surdegbröd

    Ovalt bröd bakat på KronJäst Surdeg Fullkornsvete (recept) eller KronJäst Surdeg Råg (recept). Smaksätt gärna brödet med ett par teskedar oregano eller timjan.

    • 6 skivor Surdegsbröd, med oregano eller timjan (se ovan)
    • 300 g aubergine
    • 300 g zucchini
    • 2 st paprikor
    • 1 st rödlök
    • olivolja att steka i
    • ca 1 dl fetaost

     Ruccolakräm

    • 150 g ruccolasallad
    • 1 st vitlöksklyfta
    • 1 dl (90 g) olivolja
    • 2 dl cashewnötter eller solrosfrön
    • 15 g (ca 1 msk) citronsaft
    • 40 g (ca 2 msk) honung
    • 100 g (ca 1 dl) Västerbottensost
    • salt och peppar från kvarn

     


    Liknande recept