• Grönsaksbröd
  • Grönsaksbröd

    • 1 plåt/ca 8 bitar
    • 30 min
    • 3 tim

    Det perfekta brödet till grillbuffén eller som komplement på tapasbordet. I detta recept har vi valt att använda squash, röd paprika och rödlök, men har du andra favoritgrönsaker kan du naturligtvis byta till dessa.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet. Lägg alla ingredienser i en bakskål tillsammans med degvätskan. Knåda degen smidigt med bakmaskin i ca. 10 minuter tills degen är slät och släpper från skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand.

    • 2

      Täck degen och låt jäsa i ca. 30 minuter. Under tiden kan du skära upp grönsakerna. Blanda de strimlade grönsakerna med curry, olja och salt.

    • 3

      Dela degen i 8 lika delar. Dela grönsakerna lika i 8 portioner. Knåda försiktigt in grönsakerna i varje degbit, forma dem till bullar och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Bullarna ska placeras ganska nära varandra på plåten, så att de jäser ihop till ett sammanhängande bröd. Täck och låt jäsa ytterligare i ca. 60 – 90 minuter eller tills de är dubbelt så stora. Värm ugnen till 200 grader.

    • 4

      Pensla brödet med det uppvispade ägget och ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda 25-30 min tills brödet har fått en gyllene färg.

    • 5

      Låt svalna och servera.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (½ pkt ) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 350 g (ca 3,5 dl) vatten, kallt
    • 24 g (3 msk) olivolja
    • 380 g (ca 6 dl) vetemjöl
    • 150 g (ca 2 dl) durumvete
    • 6 g (ca 1 tsk) salt

    Fyllning

     

    • 1 st squash i skivor
    • 1 st röd paprika
    • 1 st stor rödlök i tunna skivor
    • 24 g (ca 3 msk) olivolja
    • 12 g (ca 2 tsk) curry
    • 2 g (ca 0.5 tsk) flingsalt

    Pensling

    • 1 ägg till pensling

    Liknande recept