• Grovt bröd med rostad paprika
  • Grovt bröd med rostad paprika

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 2 tim 20 min

    När du vill ha en lite lyxigare soppmiddag så prova att baka ett spännande matbröd som är bakat på tre sorters mjöl, vete- graham och rågmjöl. Det är ju extra roligt att baka med Crème fraiche och färsk paprika. Det gör man kanske inte varje gång man bakar. Mums!

    3.18/5

    505 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm vattnet till ca 30 °C , häll över i en bunke och tillsätt crème fraîche. Lös sedan upp jästen i blandningen.

    • 2

      Tillsätt rågmjöl, grahamsmjöl och smör klickvis under omrörning. Tillsätt även det mesta av vetemjölet och till sist saltet under bearbetning och arbeta samman till en smidig deg. 4 minuter sakta och 3 minuter snabbt i maskin.

    • 3

      Låt jäsa i 40 minuter.

    • 4

      Skiva paprika i ungefär 0,5 cm breda stänger och lägg på en oljad plåt. Dosera mängden paprika efter smak.

    • 5

      Rosta i ugnen på hög värme tills de mjuknat och fått fin färg. Ringla eventuellt över lite flytande honung när de har svalnat lite, det bryter av den något beska smaken.

    • 6

      Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två delar.

    • 7

      Kavla ut de båda delarna till rektanglar som är ungefär 15-20 cm breda och 1,5-2 cm höga.

    • 8

      Bred ut paprikastängerna på längden på ena halvan av de båda bröden och vik över den andra halvan. Tryck till kanten en aning.

    • 9

      Låt jäsa i 20-30 minuter.

    • 10

      Pensla med vatten och dekorera med sesamfrön och flingsalt.

    • 11

      Grädda i nedre delen av ugnen i 225 °C 35-40 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 400 g (4 dl) vatten
    • 100 g (1 dl) crème fraîche
    • 50 g (0,5 dl) smör
    • 6-12 g (1-2 tsk) salt
    • 180 g (ca 3 dl) rågmjöl
    • 300 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
    • 180-300 g (ca 3-5 dl) vetemjöl
    • 1-2 st paprikor, gul, röd eller orange
    • 20 g (1 msk) honung, flytande (kan uteslutas)

    Garnering

    • Sesamfrön och flingsalt till dekoration (kan bytas ut mot något annat som du tycker passar).

    Liknande recept