• Grovt bröd med rostad paprika
  • Grovt bröd med rostad paprika

    • 2 bröd
    • 30 min
    • 2 tim 20 min

    Prova att baka det här spännande matbrödet som är bakat på tre sorters mjöl, vete- graham och rågmjöl. Det är ju extra roligt att baka med Crème fraiche och färsk paprika. Det gör man kanske inte varje gång man bakar. Perfekt när du vill lyxa till soppmiddagen lite extra! 

    3.18/5

    505 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm vattnet till ca 25 °C , häll över i en bunke och tillsätt crème fraiche. Lös sedan upp jästen i blandningen.

    • 2

      Tillsätt rågmjöl, grahamsmjöl och smör klickvis under omrörning. Tillsätt även det mesta av vetemjölet och till sist saltet under bearbetning och arbeta samman till en smidig deg, ca 4 minuter långsamt och 3 minuter snabbt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Låt jäsa i 40 minuter.

    • 4

      Skiva paprika i ungefär 0,5 cm breda stänger och lägg på en oljad plåt. Dosera mängden paprika efter smak. Rosta i ugnen på hög värme tills de mjuknat och fått fin färg. Ringla eventuellt över lite flytande honung när de har svalnat lite, det bryter av den något beska smaken.

    • 5

      Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut de båda delarna till rektanglar som är ungefär 15-20 cm breda och 1,5-2 cm höga.

    • 6

      Bred ut paprikastängerna på längden på ena halvan av de båda bröden och vik över den andra halvan. Tryck till kanten en aning. Låt jäsa i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

    • 7

      Pensla med vatten och dekorera med sesamfrön och flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 400 g (4 dl) vatten
    • 100 g (1 dl) crème fraiche
    • 50 g (0,5 dl) smör
    • 6-12 g (1-2 tsk) salt
    • 180 g (ca 3 dl) rågmjöl
    • 300 g (ca 5 dl) grahamsmjöl
    • 180-300 g (ca 3-5 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 1-2 st paprikor, gul, röd eller orange
    • ev. 20 g (1 msk) honung, flytande

    Garnering

    • sesamfrön
    • flingsalt 

    Liknande recept