• Grovt matbröd
  • Grovt matbröd

    • 3 limpor
    • 45 min
    • 19 tim

    Grovt bröd innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Detta receptet är gjort med fördeg och skållning. När du använder dessa bakningstekniker blir brödet extra saftigt och smakar underbart gott. Förberedelserna tar längre tid än vanligt, men det är värt varje minut.

    5/5

    80 Röster

    Gör så här:

    • 1

      DAG 1, fördeg: Lös jästen i vattnet. Blanda vetemjölet i en skål tillsammans med den upplösta jästen i någon minut. Täck med plastfolie och låt stå på köksbänken i ca. 12 – 16 timmar.

    • 2

      DAG 1, skållning: Lägg de torra ingredienserna i en skål, koka vattnet och häll över. Låt stå i 12 – 16 timmar på köksbänken med plastfolie.

    • 3

      DAG 2: Mät upp de torra ingredienser och lägg i en bunke. Blanda sedan fördegen från dag 1 tillsammans med det kalla vattnet och jästen sakta i maskinen i 2 minuter. Tillsätt sedan skållningen från dag 1 och de torra ingredienserna och blanda i maskinen 3 minuter långsamt och 10 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar degen förhand. Täck en duk över degen och låt jäsa i 60 minuter till dubbel storlek. Under tiden värmer du ugnen till 230 °C.

    • 4

      Dela degen i 3 lika delar, forma som limpor och placera i smörjda brödformar på ca 1,5 liter.

    • 5

      Täck med bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

    • 6

      Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrö eller solrosfrön. Sätt bakformarna i nedre delen av ugnen, häll i 0,5 dl vatten i botten av ugnen, stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 210 °C (om du häller lite vatten i ugnsbotten får du en fin färg på brödskorpan). Grädda brödet i ca 40 – 45 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1- fördeg :

    • 1,5 g KronJäst för Matbröd, färsk (Det låter väldigt lite med 1,5 g men vikten stämmer, degen kommer utvecklas fint när den vilar så länge i rumstemperatur).
    • 150 g (ca 1,5 dl) kallt vatten
    • 150 g (ca 2 dl) vetemjöl

    Dag 1 – skållning:

    • 150 g (ca 4 dl) havregryn
    • 37 g (ca 2 dl) kruskakli
    • 120 g (ca 1,2 dl) solrosfrö
    • 120 g (ca 1,8 dl) linfrö
    • 600 g (ca 6 dl) vatten, kokande

    Dag 2:

    • 15 g (ca 1/3) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 550 g (ca 5,5 dl) vatten, kallt
    • 600 g (ca 11 dl) fullkornsvetemjöl, fint
    • 150 g (ca 3 dl) rågmjöl, fint
    • 18 g (ca 3 tsk) salt

    Liknande recept