• Grovt rågbröd med yoghurt
  • Läsarrecept

    Grovt rågbröd med yoghurt

    • 1 bröd
    • 30 min
    • 11 tim

    Ett saftigt och gott grovt rågbröd som bara blir bättre dagen efter man har bakat det.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

     

    3.24/5

    485 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Koka upp 2,5 dl vatten och häll det över rågkrossen. Rör runt med en sked och plasta. Låt stå i rumstemperatur över natten.

      Smula jästen i en stor bunke.

    • 2

      Dag 2

      Lös jästen i vattnet. Rör ner yoghurt, salt, mjöl och skållningen från dag 1.

    • 3

      Täck med t ex plastfilm. Ska stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.

    • 4

      Dag 3

      Rör i resterande ingredienser och blanda ordentligt.

    • 5

      Klicka i degen i en smord och mjölad, stor rak form (2L).

    • 6

      Tryck ut degen ordentligt m t ex en slickepott, även i hörnen, använd gärna lite vetemjöl för att det ska bli enklare.

    • 7

      Nagga med en gaffel för att ångan ska kunna pysa ut och brödet inte ska spricka.

    • 8

      Jäs brödet 1-2 timmar.

    • 9

      Grädda brödet 70 minuter i 200°C.

    • 10

      Ta ut brödet ur formen, lägg in brödet upp och ner i ugnen och grädda ytterliggare 10 minuter.

    • 11

      Linda in det färdiga brödet i handdukar när det svalnar. Om brödet ligger i tillsluten plastpåse något dygn mognar smakerna.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    • 140 g (ca 2 dl) rågkross
    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten, kokande

    Dag 2

    • 12,5 g (ca 1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 200 g (ca 2 dl) naturell yoghurt
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten, ljummet
    • 600 g (ca 10 dl) grovt rågmjöl

    Dag 3

    • 180-240 g (3-4 dl) vetemjöl
    • 1-2 msk brödkryddor (1,5 tsk av varje stötta el malda kryddor, kummin, anis och fänkål (för bäst smak ta hel och stöt den själv)
    • 150 g (ca 2 dl) solrosfrön
    • 140 g (ca 2 dl) krossade linfrön
    • 20 g (ca 1 msk) honung

    Liknande recept