• Grytbröd i grillen
  • Grytbröd i grillen

    • 1 stort bröd
    • 20 min
    • 12 tim

    Använd gärna en gryta som kan få lite sot på utsidan utan att det gör något. På loppis kan man ofta hitta fina, gamla gjutjärnsgrytor. Brödet får jäsa i kyl över natten, vilket gör det extra smakrikt. Man kan ju även göra degen på morgonen och baka det på kvällen.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i olivolja och vatten. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special.

    • 2

      Tillsätt salt och arbeta långsamt i 5 minuter och kraftfullt i 10 minuter. Lägg över i en oljad bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa i kyl över natten eller i minst 10 timmar.

    • 3

      Ta ut degen ur kylen. Vik in tre ”hörn” in mot degens mitt och tryck till. Låt degen jäsa i ytterligare 1 timme i rumstemperatur.

    • 4

      Tänd grillen. Lägg rejält med briketter i en ring i grillens botten. Värm gjutjärnspannan i cirka 10 minuter.

    • 5

      Se till att grillen håller cirka 250 °C. Häll olivolja i grytan och vicka den så att sidorna blir inoljade. Vänd försiktigt upp degen i grytan och strö över lite mjöl. Lägg på grytans lock.

    • 6

      Ställ grytan i mitten av grillen (indirekt värme) och lägg på locket. Öppna övre och undre ventilen så att luften kan cirkulera. Grädda i 30 minuter.

    • 7

      Ta av grytans lock och grädda i ytterligare 15-25 minuter tills brödet har fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på det. Låt svalna på galler.

    Ingredienser

    25 g (1/2 pkt) KronJäst för matbröd, färsk
    15 g (1 msk) olivolja + ca 30 g (2 msk) extra till gräddning
    500 g (5 dl) ljummet vatten (37° C)
    120 g (2 dl) grahamsmjöl
    600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
    20 g (1,5 tsk) salt
    1 gjutjärnsgryta som rymmer minst 3 liter


    Liknande recept