• Grytbröd – Långjäst dinkellimpa med solrosfrön
  • Grytbröd – Långjäst dinkellimpa med solrosfrön

    • 1
    • 1 tim
    • 13 tim 30 min

    Väldigt smidig att göra om du inte har en köksmaskin eller har svårt att knåda en deg för hand. Ett perfekt recept att ta den sista biten jäst du har kvar från annat bak. Brödet är grovt, enkelt att baka och smakar så gott.

    5/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Börja med att väga eller måtta upp de torra ingredienserna och lägg i en bakskål.

       

    • 2

      Rör ner smulad färsk jäst i kallt vatten och lös upp den. Häll sedan vätskan i skålen med det torra ingredienserna. Rör om till en jämn massa. Täck skålen med plast och lämna på köksbänken i 12-16 timmar.

    • 3

      Tag upp degen på mjölat bakbord. Vik deg från varje kant mot mitten och dra degen från topp till botten i en stor skål. Täck skålen med plast och jäs degen i 60 minuter eller tills storleken dubblats.

    • 4

      Smörj botten på grytan med lite olja, alternativt lägg bakplåtspapper i botten. Placera grytan, ca 22 cm, på nedre gallret och förvärm ugnen till 230 °C med normal övre och undre värme.

    • 5

      När degen jäst klart, ta ut grytan ur ugnen och strö lite mjöl i botten. Var försiktig då den är varm efter tiden i ugnen.

    • 6

      Lägg i degen i grytan, lägg på locket och placera den i mitten av ugnen. Grädda brödet i ca 30 minuter med locket på. Ta sedan brödet ur grytan och grädda det ytterligare i ca 10-15 minuter.

    • 7

      Knacka försiktigt under brödet. Om du hör ett ihåligt ljud är brödet klart. Du kan också använda en stektermometer. När kärntemperaturen inuti brödet är mellan 96-97 °C , är det klart. Låt brödet svalna på ett galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 3 g KronJäst för Matbröd, färsk
    • 400 g (4 dl) vatten, kallt
    • 200 g (ca 3,5 dl) dinkelmjöl, fin
    • 100 g (ca 2 dl) rågmjöl, fin
    • 200g (ca 3,5 dl) vetemjöl, fin
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 100 g (1 dl) solrosfrön

    Liknande recept