• Grytbröd med havregryn
  • Grytbröd med havregryn

    • 1 bröd
    • 40 min
    • 15 tim

    Grytbröd är perfekt att göra om du inte har en bakmaskin och har svårt att knåda en deg för hand. Med kallt vatten och mindre mängd jäst får degen jäsa under lång tid och utveckla goda smaker och aromer. Det här receptet passar bra till en järn- eller lergryta med en diameter på 22 – 24 cm. Grytan du använder ska tåla 250 grader och ha ett tillhörande lock.

    2.6/5

    10 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rosta havregryn lätt i ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, havregryn, rågmjöl, torrjäst och salt tillsammans i en skål.

    • 2

      Rör honung, sirap eller sockret i vattnet och blanda sedan de våta ingredienserna med de torra. Degen bör endast röras om för hand och blir ganska lös.

    • 3

      Täck degen med plastfilm och låt vila i 12-14 timmar i rumstemperatur.

    • 4

      Förvärm ugnen till 250 grader med vanlig över- och undervärme, sätt in grytan med lock i ugnen så att den blir varm.

    • 5

      Lägg ut degen på en mjölad bakplåt, och låt degen flyta ut över plåten. Vik in degen från kanterna mot mitten och strö över mer mjöl om det behövs. Upprepa tills du får en fin form på brödet. Lyft snabbt upp brödet med skarven nedåt i den heta grytan. Strö lite mjöl i botten av grytan för att undvika att brödet fastnar.

    • 6

      Sätt grytan med locket längst ned i ugnen och grädda  i ca. 30 minuter. Ta brödet ur grytan och grädda det i ytterligare 10 – 15 minuter på gallret i ugnen. Knacka försiktigt under brödet. Om du hör ett ihåligt ljud är brödet klart. Du kan också använda en stektermometer. När kärntemperaturen inuti brödet är mellan 96 – 97 grader, är det klart. Låt brödet svalna på ett galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 0,25 tsk KronJäst för Matbröd, torr
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
    • 150 g (ca 2 dl) rågmjöl
    • 50 g (ca 1,5 dl) lätt rostat havregryn
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 500 g (ca 5 dl) kallt vatten
    • 21 g (ca 1 msk) honung, ljus sirap eller socker

    Liknande recept