• Havrebullar-GI
  • Havrebullar-GI

    • 20 st
    • 30 min
    • 1 tim 55 min

    Inte bara saftiga och goda – matnyttiga dessutom!

    3.16/5

    532 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Mät upp havregryn, solroskärnor och fiberhusk i en bunke.

    • 2

      Koka upp vattnet och häll över blandningen. Rör om och täck över med plast.

    • 3

      Låt blandningen vila i ca 30 minuter. Den kommer att bli ganska fast i konsistensen, det är så det ska vara.

    • 4

      Tillsätt havremjölk och agavesirap och rör med lite kraft tills blandningen är jämn och utan klumpar. Då den fått en temperatur på 37°C smular du i jästen.

    • 5

      Tillsätt rumsvarmt fett klickvis och tillsätt det mesta av mjölet samt saltet under bearbetning av degen.

    • 6

      När degen känns smidig låter du den jäsa under bakduk i 40 minuter eller tills den nått dubbel storlek.

    • 7

      Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl för att göra degen lättarbetad. Dela degen i två delar och rulla båda delarna till längder som du delar i tio delar vardera.

    • 8

      Forma till bullar som du lägger på smord plåt och låt dem sedan jäsa ytterligare ca 15 minuter.

    • 9

      Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med vatten och dekorera med havregryn.

    • 10

      Grädda i mitten av ugnen i ca tio minuter tills bullarna fått fin färg.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 140 g (ca 4 dl) havregryn
    • 75 g (ca 1 dl) solroskärnor
    • 3 g (ca 0,5 msk) fiberhusk
    • 400 g (ca 4 dl) vatten, kokande
    • 25 g (ca 2 msk)) smör
    • 200 g (ca 2 dl) havremjölk
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 40 g (ca 2 msk) agavesirap
    • 480-600 g (ca 8-10 dl) dinkelmjöl

    Topping

    • havregryn

    Liknande recept