• Italienska ciabatta
  • Italienska ciabatta

    • 10 st
    • 30 min
    • 3 tim

    Ciabatta (italienska för ’toffel’) är ett italienskt bröd. Brödet är bakat på vatten, mjöl, jäst och salt. De ursprungliga ciabattabröden från Italien innehåller en surdegsliknande ingrediens som heter ’biga’.

    Man kan välja att göra bröd längder lika långa som plåten eller mindre bitar som frallor.

    3.3/5

    526 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser.

    • 2

      Arbeta degen försiktigt tills allt är blandat. Därefter arbetas degen kraftigt i maskin i ca 7 minuter tills degen är blank och elastisk, eller ca 15 minuter för hand.

    • 3

      Klappa ut degen i en oljad långpanna, och stryk på ytterligare olja ovanpå degen.

    • 4

      Täck med plast och låt jäsa i drygt 1 timme.

    • 5

      Strö ut durummjöl på bakbordet, och stjälp ut degen försiktigt ovanpå mjölet. Strö även mjöl på degens ovansida.

    • 6

      Skär upp degen med en degskrapa i 10 st avlånga bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.

    • 7

      Täck med bakduk och låt jäsa i ca 1½ timme.

    • 8

      Sätt ugnen på 270°C, sätt in en form med vatten i botten på ugnen.

    • 9

      Sätt in bröden och sänk temperaturen till 230°C och grädda i 18-25 min. Låt långpannan med vatten stå i ugnen under bakningen. Ta ut bröden och låt svalna på galler. Servera gärna med lite olivolja och havssalt.

       


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) vatten, knappt fingervarmt
    • 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
    • 18 g (ca 1 msk) salt
    • 20 g (ca 1,5 msk) olivolja
    • 6 g (ca 0,5 msk) strösocker
    • 120 g (ca 2 dl) Durumvetemjöl till utbakning

    Liknande recept