• Jonas snyggaste bröd
  • Läsarrecept

    Jonas snyggaste bröd

    • 37 min
    • 21 tim

    Jonas snyggaste bröd.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.37/5

    480 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda alla ingredienser för hand tills du får en deg. Vill du ha ett segt och knaprigt bröd kör med elvisp med degkrok i 10 minuter.

    • 2

      Sätt sen plastfolie på bunken och låt jäsa i rumstemperatur 12-18 timmar, tills degen börjar bubbla.

    • 3

      Häll sedan försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. Platta till degen, men var försiktigt så inte bubblorna förstörs. Vik ihop degen, vänster till höger, höger till vänster, över till under och under till över. Vänd på degen och lägg den i jäskorg eller en kraftigt mjölad handduk, gärna med vetekli, för då fastnar inte degen i handduken.

    • 4

      Låt degen lyfta till dubbel storlek, ett par timmar.

    • 5

      Värm en stor kastrull som klarar ugn, eller allra helst en sån gammaldags keramik, till 250-270°C eller en plåt. Vänd upp och ned på degen och lägg den i kastrullen eller på plåten, eller häll över den direkt genom att vända upp och ned på jäskorgen. Klipp några jack i degen, på med locket och in i ugnen på 250 °C. Låt grädda i 35 minuter, sänk därefter temperaturen till 230 °C och ta bort locket. Grädda brödet ytterligare ca 10 minuter tills kärnan nått 96 °C.

    • 6

      Det fungerar även jättebra att göra vridbaguetter på detta recept. När du vikt degen dela det i önskade delar, vrid, och lägg på mjölat bakpapper, med rullade och mjölade handdukar som stöd vid jäsning, till dubbel eller trippel storlek. Klipp några fina jack innan de ska gräddas. Grädda i 250 °C i 15-25 minuter, mycket ånga behövs.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept