recept_video_backdrop
  • Julig lökpaj med sidfläsk & grönkål

3.12/5

203 Röster

Julig lökpaj med sidfläsk & grönkål

  • Marie Skogström
  • 8 st
  • 45 min
  • 1 tim 30 min

En riktigt god paj som lockar fram julkänslan med både doft och smak. Satsen till den här degen räcker till flera små portionspajer eller en stor långpanna. Vill du spara degen till en annan dag, frys helt enkelt in degen efter att du använt det du behöver. Degen funkar även finfint till hemgjord pizza.

  • 1

    Blanda jästen i 20°C vatten. Blanda alla ingredienser i en degmaskin och blanda tills det bildas en smidig deg ca 15-20 min. När man ska göra en Flarn alt pizzadeg är det viktigt att arbeta degen länge så det blir en väldigt smidig deg. Det gör det hela mycket enklare att kavla ut sen och få en tunn krispig botten.

  • 2

    Låt degen jäsa under tiden du förbereder fyllning ca 30 minuter.

  • 3

    Fyllning:

    Värm ugnen till 200°C. Hetta upp hälften av olivoljan i stekpanna och stek löken gyllene under omrörning i ca fem minuter.

  • 4

    Blanda creme-fraiche med ägg, salt, peppar & riven muskot.

  • 5

    Kavla ut degen tunt i en smord pajform. Lägg i den stekta löken och den rivna osten.

  • 6

    Häll i stanningen och sätt in pajen i ugnen. Sänk ugnen till 160°C grädda i ca 20- 25 minuter beroende på hur stor din paj är, men stanning ska ha stannat men inte fluffat upp sig.

  • 7

    Dela ner fläsk och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

  • 8

    Fräs grönkålen i smör eller olivolja, salta och peppra lite. Servera till pajen med fläsket.

Ingredienser

  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 3dl (300 g) vatten
  • 1 msk (13 g) olivolja
  • 9 dl (540 g) vetemjöl Special
  • 1 tsk (6 g) salt

Fyllning

  • 2 msk (26 g) olivolja
  • 1 lök, stor gul och strimlad
  • 1 rödlök, liten och strimlad
  • 3 dl crème fraiche 34%
  • 1 krm muskotnöt, riven
  • 3 st ägg
  • 100 g ost, lagrad (gärna en kraftig)
  • 3 dl grönkål eller annan typ av kål, plockad
  • salt och svartpeppar efter smak

Liknande recept

  • Äppelsurdegsbröd med rosmarin

    Äppelsurdegsbröd med rosmarin


    Marie S.
    30 min 4 tim 40 min
  • Surdegsbröd på råg - Grundrecept

    Surdegsbröd på råg - Grundrecept


    KronJäst
    30 min 4 tim
  • Bubblande vetesurdeg

    Bubblande vetesurdeg


    KronJäst
    20 min 48 tim
  • Brunch!

    Brunch!

    Brunch, en perfekt kombo av allt du gillar! Få din inspiration här!