• Kalljästa Frukostbröd
  • Läsarrecept

    Kalljästa Frukostbröd

    • 2 bröd
    • 25 min
    • 3 tim 20 min

    Kalljäst frukostbröd på tre sorters mjöl.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.24/5

    452 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten och matolja. Tillsätt vidare rågsikt, kornmjöl och vetemjöl.

    • 2

      Blanda med matberedare i ca 10 minuter, 15 minuter om du knådar för hand. Tillsätt saltet i slutet. Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

    • 3

      Baka ut till två bröd och lägg på en plåt. Låt jäsa i ca 1 timme.

    • 4

      Sätt ugnen på 260 °C. Sätt gärna en rostfri bunke med ca 3 dl vatten på botten i ugnen, detta för att få en frasig skorpa på bröden.

    • 5

      När du sätter in bröden sänker du värmen till 220 °C. Låt brödet få en fin färg och en fin skorpa i ca 10-15 minuter beroende på ugn.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten, kallt
    • 45 g (0,5 dl) matolja
    • 300 g (ca 5 dl) rågsikt
    • 60 g (ca 1 dl) kornmjöl
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl

    Liknande recept