• Kanelgömmor
  • Kanelgömmor

    • 40 min
    • 1 tim 30 min

    Kärt barn har som bekant många namn och kan även varieras i all oändlighet, såsom Kanelbullar, Vetebullar, Vetebröd, Snäckor och Kanelgömmor osv. Man kan baka i form, i längd, som knyten och mycket mer. Endast fantasin sätter gränser. Här presenteras Kanelgömmor som även den kan varieras genom att till exempel använda mandelmassa istället för socker, kanel och vaniljsocker. Välj efter smak, vad som finns hemma eller humör.

    3.15/5

    548 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i mjölken.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser och blanda i maskinen i ca 10 minuter (3 minuter sakta och 7 minuter på medelhastighet) eller 20 minuter för hand till en smidig och elastisk deg.

    • 3

      Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 210 °C

    • 4

      Kavla ut degen i en rektangel. Stryk ut smör på degen och strö över socker, kanel och vaniljsocker. Rulla ihop degen och skär upp bullar i önskad storlek

    • 5

      Sätt i bullformar och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 minuter.

    • 6

      Pensla bullarna med äggblandningen och strö på pärlsocker.

    • 7

      Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

    • Du kan ändra fyllning och ha mandelmassa istället för socker, kanel och vaniljsocker.
    • Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 1200 g (ca 20 dl) vetemjöl special
    • 250 g (ca 2,5 dl) strösocker
    • 200 g (ca 2 dl) smör
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 10 g (ca 1 msk) kardemumma, mald 

    Fyllning

    • 200 g (ca 2 dl) smör, rumstempererat
    • 100 g (ca 1 dl) strösocker
    • 10 g (ca 1,5 msk) kanel, mald 
    • 5 g (ca 1 tsk) vaniljsocker

    Pensling

    • 50 g (ca 1 st) ägg, uppvispat 
    • 15 g (ca 1 msk) vatten

    Liknande recept