Kanelsnäckor med surdeg
ca 24 st
35 min
3 tim 20 min
Kanelsnäckor med surdeg blir lite saftigare och har en lite längre hållbarhet. Dessutom är de ljuvligt goda, eftersom degen i nedan recept får jäsa en extra stund. Längre jästid ger extra god smak på kanelbullar! Om du ska servera bullar som inte är nybakade kan du värma dessa i ugnen några minuter före serveringen och du får en nybakad känsla.
Gör så här:
-
1
Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20-30 min.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Rör ihop fyllningen.
-
4
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle. Skär varje rulle i ca 12 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.
Tips!
- Man kan också forma vanliga vetebullar av den färdiga degen och pensla med ägg och garnera med mandelspån!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 500 g (ca 5 dl) fingervarm mjölk (eller vatten)
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Deg
- 200 g rumstempererat smör
- 200 g(ca 2 dl) socker
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
Fyllning
- 100g rumstempererat smör
- 100 g (ca 1 dl) socker
- 12 g (ca 2 msk) kanel
Pensling
- 1 ägg
Garnering
- pärlsocker