recept_video_backdrop
  • Kanelsnäckor med Surdeg

3.31/5

493 Röster

Kanelsnäckor med Surdeg

  • KronJäst
  • ca 24 st
  • 35 min
  • 3 tim 20 min

Kanelsnäckor med surdeg blir lite saftigare och har en lite längre hållbarhet. Dessutom är de ljuvligt goda, eftersom degen i nedan recept får jäsa en extra stund. Längre jästid ger extra god smak på kanelbullar! Om du ska servera bullar som inte är nybakade kan du värma dessa i ugnen några minuter före serveringen och du får en nybakad känsla.

  • 1

    Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20-30 min.

  • 2

    Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.

  • 3

    Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Rör ihop fyllningen.

  • 4

    Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle. Skär varje rulle i ca 12 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.

  • 5

    Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.

Tips!

Man kan också forma vanliga vetebullar av den färdiga degen och pensla med ägg och garnera med mandelspån!

Ingredienser

Fördeg

  • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • 5 dl (500 g) fingervarm mjölk (eller vatten)
  • 8 dl (480 g) vetemjöl

Deg

  • 200 g rumstempererat smör
  • 2 dl (200 g) socker
  • 2 tsk (6 g) kardemumma
  • 1,5 tsk (9 g) salt
  • 7-8 dl (420-480 g) vetemjöl

Fyllning

  • 100g rumstempererat smör
  • 1 dl (100 g) socker
  • 2 msk (12 g) kanel

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • pärlsocker

Liknande recept

  • Karlsbaderbullar med smör och vanilj

    Karlsbaderbullar med smör och vanilj


    KronJäst
    30 min 3 tim 30 min
  • Hallonbullar med choklad

    Hallonbullar med choklad


    Marie S.
    35 min 14 tim
  • Sockrade bonnakringlor

    Sockrade bonnakringlor


    Marie S.
    45 min 2 tim
  • Godaste bullarna!

    Godaste bullarna!

    Bullar passar årets alla dagar!