• Kanelsnäckor med surdeg
  • Kanelsnäckor med surdeg

    • ca 24 st
    • 35 min
    • 3 tim 20 min

    Kanelsnäckor med surdeg blir lite saftigare och har en lite längre hållbarhet. Dessutom är de ljuvligt goda, eftersom degen i nedan recept får jäsa en extra stund. Längre jästid ger extra god smak på kanelbullar! Om du ska servera bullar som inte är nybakade kan du värma dessa i ugnen några minuter före serveringen och du får en nybakad känsla.

    3.5/5

    497 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20-30 min.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 min med maskin och 10 min för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta. Rör ihop fyllningen.

    • 4

      Tag upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred fyllningen över hela degplattan och rulla ihop till en avlång rulle. Skär varje rulle i ca 12 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.

    Tips!

     

    • Man kan också forma vanliga vetebullar av den färdiga degen och pensla med ägg och garnera med mandelspån!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Deg

    • 200 g rumstempererat smör
    • 200 g(ca 2 dl) socker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma
    • 9 g (ca 1,5 tsk) salt
    • 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 100g rumstempererat smör
    • 100 g (ca 1 dl) socker
    • 12 g (ca 2 msk) kanel

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept

    • Snurriga äppelbullar

      Snurriga äppelbullar


      Sanna H.
      35 min 3 tim 50 min
    • Caramel popcorn bun

      Caramel popcorn bun


      KronJäst
      1 tim 30 min 3 tim 30 min
    • Färgat pärlsocker

      Färgat pärlsocker


      KronJäst
      10 min 10 min
    • Omvandlingstabell

      Omvandlingstabell

      En bra tumregel när man bakar är att mäta små mängder och väga större mängder.