• Karlsbadergifflar med hasselnötter
  • Karlsbadergifflar med hasselnötter

    • 35 min
    • 1 tim 20 min

    Goda bullar med ljuvlig mandelmassa! Använd gärna mandelmassa med extra mycket mandel som ger extra mycket smak.

    3.25/5

    464 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke. Häll över den 37 °C mjölken, ägg och socker och rör till en smet. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och det smälta margarinet och arbeta samman till en smidig deg.

    • 2

      Rör ihop fyllningen med hackade hasselnötter, farinsocker och mandelmassa.

    • 3

      Låt degen vila i 10 minuter under bakduk. Dela den i två delar, gör två runda bullar som sedan kavlas ut till runda, 0,5 cm tjocka plattor. Dela dem först på mitten och sedan varje halva i 6-8 tårtbitar. Klicka i lite av fyllningen på den bredaste delen. Rulla ihop till gifflar.

    • 4

      Låt jäsa övertäckta i 40-50 min. Sätt ugnen på 230 °C.

    • 5

      Pensla med uppvispat ägg och strö mandelflarn över. Baktid ca 8 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 pkt (50g) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1,5 dl (150 g) mjölk, fingervarm
    • 1 ägg
    • 8 dl (ca 480 g) vetemjöl
    • 2,5 dl (250 g) rumsvarmt smör
    • 1 dl (100 g) strösocker
    • 1 tsk (5 g) bakpulver
    • 0,5 tsk (3 g) salt
    • 1 tsk (5 g) vaniljsocker

    Fyllning

    • 1,25 dl (75 g) hasselnötter, hackade
    • 1 dl (80 g) farinsocker
    • 100 g mandelmassa, riven
    • knappt 0,5 tsk (2 g) salt

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • mandelflarn

    Liknande recept