Klassiska kanelbullar
24
30 min
2 tim 10 min
Alla har vi olika favoriter av vetebullar -men vad slår en galet god kanelsnurra med mjölk?
Gör så här:
-
1
Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.
-
2
Värm mjölken till fingervarm, 37°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 min (dubbla tiden om du knådar för hand).
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en glansig yta.
-
4
Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan, strö över socker och kanel. Rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60-90 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk. Servera med kall mjölk!
Tips!
- Prova att strö över lite farinsocker vid fyllningsmomentet. Det ger en extra god smak! Jättegott!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 5 dl (500 g) mjölk
- 15,5 dl (900 g) vetemjöl
- 1 dl (100 g) strösocker
- 1 tsk (6 g) salt
- 1-2 tsk (3-6 g) kardemumma, grovmald
- 150 g Smör, mjukt
Fyllning
- 100 g smör, mjukt
- 0,75 dl (75 g) strösocker
- 2 msk (12 g) kanel, mald
Pensling
- ägg
Garnering
- pärlsocker