• Klassiska kanelbullar
  • Klassiska kanelbullar

    • 24
    • 30 min
    • 2 tim 10 min

    Alla har vi olika favoriter av vetebullar -men vad slår en galet god kanelsnurra med mjölk?

    3.43/5

    377 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till fingervarm, 37°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 min (dubbla tiden om du knådar för hand).

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en glansig yta.

    • 4

      Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan, strö över socker och kanel. Rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60-90 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk. Servera med kall mjölk!

    Tips!

    • Prova att strö över lite farinsocker vid fyllningsmomentet. Det ger en extra god smak! Jättegott!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 5 dl (500 g) mjölk
    • 15,5 dl (900 g) vetemjöl
    • 1 dl (100 g) strösocker
    • 1 tsk (6 g) salt
    • 1-2 tsk (3-6 g) kardemumma, grovmald
    • 150 g Smör, mjukt

    Fyllning

    • 100 g smör, mjukt
    • 0,75 dl (75 g) strösocker
    • 2 msk (12 g) kanel, mald

    Pensling

    • ägg

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept