• Klassiska lussekatter
  • Klassiska lussekatter

    • 35 st
    • 40 min
    • 2 tim 45 min

    En klassisk saffransdeg som du kan välja att göra lussekatter, längder eller bullar.

    3.34/5

    489 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda ner saffran i spriten och låt dra i ca 20 min.

    • 2

      Lös jästen i mjölken.

    • 3

      Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin) och blanda i maskinen i ca 10 min (6 min sakta och 4 min på medelhastighet) eller 20 min för hand till en smidig och elastisk deg.

    • 4

      Blanda i russinen. De ska bara blandas ner i degen.

    • 5

      Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 min.

    • 6

      Sätt ugnen på 210°C för bullar och lussekatter, 190°C för längder.

    • 7

      Kavla ut degen i en rektangel till bullar eller dela upp degen i 6-8 bitar och kavla ut till längder. Till lussekatter delar du upp degen i 35 bitar.

    • 8

      Stryk ut smör på degen och strö riven mandelmassa över, rulla ihop degen och dela upp till bullar eller rulla ihop bitarna till längder och klipp ett flätmönster. Forma småbitarna till lussekatter.

    • 9

      Sätt bullarna i pappformar, längderna och lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 min.

    • 10

      Pensla bullarna och längderna med äggblandningen och strö på pärlsocker och hyvlad mandel. Hoppa över pärlsocker och mandel till lussekatterna.

    • 11

      Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min för lussekatter, 10 min för bullar och 15 min för längder.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 5 dl (500 g) mjölk
    • 19 dl (1100 g) vetemjöl special
    • 2,5 dl (250 g) socker
    • 2 dl (200 g) smör
    • 1 tsk (6 g) salt
    • 2 pkt saffran, lägg i blöt med 1 msk sprit
    • 150 g russin

    Fyllning

    • 2 dl (200 g)  smör, rumstempererat
    • 200 g mandelmassa

    Topping

    • mandel, hyvlad
    • pärlsocker

    Pensling

    • ägg

    Liknande recept