Klassiska svenska semlor med marsipan
20
1 tim
2 tim 40 min
I Sverige är den klassiska semlan med marsipan eller mandelmassa som gäller för de flesta. Till smakens fördel så rekommenderas en marsipan/mandelmassa med mycket mandel i sig.
Tips: Baka bullarna dagen innan så delar du upp tiden.
Gör så här:
-
1
Börja med att göra marsipanfyllningen. Skär marsipanen i tärningar och lägg i en mixer tillsammans med vattnet och blanda ihop till en enhetlig massa. Håll marsipanen sval tills vidare.
-
2
Lägg alla torra ingredienser i en köksmaskin tillsammans med smulad jäst och rumstemperatur smör. Knåda degen med en degkrok i ca. 13 minuter på låg hastighet och 2 minuter på medelhastighet. Om du tycker att degen är för hård kan du tillsätta lite vatten. Om du knådar degen för hand måste du beräkna cirka två gånger knådningstiden. Täck bakplattan och låt den stiga i ca. 30 minuter
-
3
Vänd upp degen på en ren köksbänk. Dela degen i två lika stora delar och dela varje del i 10 lika delar. Forma som bullar och placera på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över bullarna och låt jäsa i ca. 60 – 90 minuter eller tills de är dubbelt så stora. Förvärm ugnen till 200 grader med normal övre och undre värme.
-
4
Pensla bullarna med vispat ägg och grädda bullarna i ca. 10 – 14 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
-
5
När bullarna har svalnat, vispar du ihop grädden och sockret till en fast kräm. Klipp av toppen på bullarna och placera jämnt en matsked marsipanfyllning på botten. Toppa sedan med grädde och lägg på toppen igen. Strö på lite florsocker och servera!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta degar
- 1 kg (1000 g) vetemjöl
- 180 g socker
- 5 dl mjölk
- 180 g rumstempererat smör i mindre bitar
- 1 tsk salt
- 4 tsk kardemumma
Fyllning
Marsipanmassa:
- 400 g marsipan (Helst med minst 50% mandlar)
- 1 dl vatten (ljummet)
Grädde:
- 6 dl vispgrädde
- 2 msk socker
Pensling
Ägg till pensling
Garnering
Florsocker