• Knäckebröd med linser och solrosfrön
  • Knäckebröd med linser och solrosfrön

    • 2-3 plåtar
    • 45 min
    • 3 tim 15 min

    Ett riktigt gott knäckebröd med linser och solrosfrön toppat med lite flingsalt. Smeten blir lös som man brer ut tunt på bakplåtspapper med palett eller en stekspade. Passar perfekt att mumsa på till maten eller som mellanmål.

     

    4/5

    5 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1:

      Häll ner linserna i kokande vatten, låt dem koka i 10 min med ½ tsk salt. Häll av vattnet, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

    • 2

      Dag 2:

      Lös jästen i vattnet.

    • 3

      Blanda alla ingredienser, inklusive linserna från dag 1, i ca 4 minuter för hand med eller 2 minuter i maskin. 

    • 4

      Låt smeten stå i rumstemperatur i 2 timmar, i täckt bunke.

      Smeten ska vara som en gröt i konsistensen.

    • 5

      Bred ut smeten, med en palett, på 2-3 plåtar med papper så tunt det går. Toppa med flingsalt.

    • 6

      Låt plåtarna stå i ca 30 minuter i rumstemperatur.

    • 7

      Grädda knäckebrödet i 150 °C i ca 30-40 minuter eller till knäckebrödet är hårt. Öppna och stäng gärna ugnsluckan ett par gånger under gräddning för att släppa ut lite fukt.

    • 8

      Låt knäckebrödet svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (0,5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 240 g (4 dl) vetemjöl
    • 300 g (3 dl) vatten, kallt 
    • 26 g (2 msk) olivolja
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 124 g (2 dl) solrosfrön
    • 150 g (1,75 dl) röda linser, okokta
    • 150 g (1,65 dl) gröna linser, okokta 
    • ½ tsk (3 g) salt

    Topping

    flingsalt


    Liknande recept