• Kryddigt rågbröd
  • Kryddigt rågbröd

    • 30 min
    • 3 tim 20 min

    Det här härliga rågbrödet passar perfekt att servera rykande färskt till en god soppa.

    3.35/5

    489 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Koka quinoa enligt anvisning på paketet men salta inte vattnet. Låt svalna.

    • 2

      Hacka två medelstora lökar och stek i olja på svag värme tills de mjuknat. Slå av värmen och strö över rikligt med timjan (finhackad om den är färsk).

    • 3

      Häll rågmjölet i en bunke, tillsätt torrjästen och låt stå ca 10 minuter. Tillsätt sedan salt och den kokta quinoan. Häll över det varma vattnet samt oljan och rör till en smidig deg.

    • 4

      Tillsätt det mesta av vetemjölet under bearbetning av degen och bearbeta degen tills den känns smidig men inte torr.

    • 5

      Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, häll över degen och tryck ut den jämnt tills den i stort sett täcker plåten. Den ska vara ca 1 cm hög.

    • 6

      Strö över lök, timjan och till sist den rivna osten.

    • 7

      Rulla ihop degen med hjälp av bakplåtspapperet.

    • 8

      Låt rullen jäsa i ca 2 timmar.

    • 9

      Sätt in rullen i mitten av ugnen, grädda brödet i 30 minuter i 225 °C och sänk sedan värmen till 175 °C och grädda i ytterligare ca 30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 28 g ( 2 påsar) KronJäst för Matbröd, torr
    • 2 dl quinoa, kokt
    • 300 g (3 dl) vatten, kokande
    • 45 g (3 msk) rapsolja
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 300 g (ca 5 dl) rågmjöl
    • 60-180 g (ca 1-3 dl) vetemjöl
    • 2 st lökar, mellanstora
    • timjan, torkad eller färsk
    • 2 dl riven ost av någon smakrik sort

    Liknande recept