• Kryddmunkar med choklad och nötter
  • Kryddmunkar med choklad och nötter

    • 15-20 st
    • 50 min
    • 1 tim 20 min

    Fantastiskt goda små munkar men var försiktig vid friteringen! Håll koll på att oljan inte blir för varm och ha alltid ett lock till hands.

    3.35/5

    351 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Koka upp grädden tillsammans med nötcréme

    • 2

      Hacka chokladen. Slå nötgrädden över chokladen och vispa till en slät konsistens. Låt svalna.

    • 3

      Lös upp jästen i ljummen mjölk i en degbunke.

    • 4

      Blanda ner mjölken, mjölet, ägget, smöret, sockret och saltet i degbunken. Arbeta degen i 8 minuter i maskin. Degen ska vara seg och elastisk.

    • 5

      Dela degen i mindre bitar (15–20 st). Rulla dem till bollar. Låt jäsa i normal rumstemperatur i ca 60 minuter.

    • 6

      Hetta upp frityroljan till 180°C. Fritera bollarna gyllenbruna, ca 2–3 minuter på var sida. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

    • 7

      Rulla bollarna i kryddsockret och låt svalna.

    • 8

      Spritsa sedan i choklad- och nötgrädden genom att försiktigt trycka ner spetsen på spritsen i mitten av munken så att den gör ett hål. Servera!

    Tips:

    • Prova gärna att byta ut kryddorna i sockret mot rivet citrusskal, tex citron- eller apelsinskal
    • Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (172 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 100 g (ca 1 dl) matlagningsgrädde
    • 32 g (ca 1/2 dl) hasselnötter eller nötcréme
    • 100 g mörk choklad
    • 125 g (ca 1,25 dl)  mjölk
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl Special
    • 50 g (ca 1 st)  ägg
    • 40 g smör
    • 30 g (ca 2 msk) socker
    • 2 g (ca 0,5 tsk) salt

    200 g (ca 2 dl)) Kryddsocker: Strösocker som blandas med mixade goda kryddor tex: Kanel, Kardemumma och Vanilj

    630-720 g (ca 7-8 dl) Frityrolja


    Liknande recept