• Langos med surdeg
  • Langos med surdeg

    • ca 15 st
    • 1 tim 10 min
    • 2 tim 40 min

    Langos är en Ungersk maträtt som består av friterad och jästdeg, underbart krispiga och goda. Man penslar den varma langosen med vitlökssmör och toppar med godsaker som gräddfil, rödlök, rom eller varför inte räkor.

    Vill man inte fritera kan man grädda bröden på het plåt i ugnen.

     

    4.9/5

    10 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda alla ingredienser i maskin 3 minuter långsamt och 8 min snabbt.

    • 3

      Skrapa ut degen på mjölat bord och knåda den lite för hand, här kan det behövas lite mjöl, degen ska vara lite kladdig.

    • 4

      Lägg tillbaka degen i bunken och täck med plast och låt degen jäsa 40 minuter.

    • 5

      Dela degen i 15 bitar och forma dem  runda. Lägg bitarna på ett mjölat bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter, täck plåten med bakduk.

      Förbered vitlökssmör och hacka lök.

    • 6

      Tryck ut bitarna till ovala  plattor med fingrarna eller kavla lätt till ca 0,5 cm tjocka och  lägg bitarna på ett mjölat bakplåtspapper. Om du vill frysa in degplattorna går det bra att göra nu.

    • 7

      Ta en kastrull med ca 1-1½ liter rapsolja och värm till 180 °C. Lägg försiktigt ner en degplatta i taget och vänd på den när den fått gyllenbrun färg.

    • 8

      Ta upp langosen och lägg den på ett papper så den får rinna av lite innan du lägger på toppingen.

    • 9

      Pensla på vitlökssmör, lägg på lite gräddfil och klicka på rom toppa med lite rödlök.

    Vill man inte fritera kan man grädda bröden på en het plåt i ugnen, 275 °C i ca 5 min.

    Ställ in en ren plåt högt upp i ugnen och lägg på 2-4 bröd på den heta plåten.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

     

    Pensling

    • vitlökssmör

    Garnering

    • gräddfil
    • hackad rödlök
    • rom

    Liknande recept