• Libabröd
  • Libabröd

    • 12 stycken
    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Libabröden äts till meze och andra typiska rätter från Mellanöstern. De är väldigt goda att värma lite och kan gärna skäras upp i trianglar till plock. Bröden är även goda att fylla med falafel eller lammfärsbollar, sallad och röror.

    0/5

    0 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten och rör ut jästen. Tillsätt det mesta av mjölet samt socker. Arbeta ihop lätt och tillsätt salt.

    • 2

      Arbeta degen långsamt i 5 minuter och kraftfullt i 10 minuter till en jämn, slät deg. Låt jäsa med bakduk i 1 timme.

    • 3

      Värm ugnen till 275 °C. Ställ in en plåt så att den blir riktigt het.

    • 4

      Ta upp degen och dela den i tolv bitar. Kavla ut bröden, två och två, så tunt som det är möjligt på väl mjölad arbetsbänk.

    • 5

      Ta ut plåten och lägg över två bröd i taget.

    • 6

      Grädda i 2- 3 minuter tills bröden ”puffat upp” lite och börjat bli lite sotiga på undersidan. Fortsätt på samma sätt tills att bröd är bakade. Stapla dem på varandra och täck med en handduk. Bröden är godast nybakade men går även bra att frysa in.

    Tips!

    • Det går bra att baka bröden på grillen (250 °C-300 °C). Blötlägg bakplåtspapper i 5 minuter. Krama ur det och grilla bröden på det blötlagda papperet i 2-3 minuter med locket stängt på indirekt värme.

    Ingredienser

    • 12 g (1/4 pkt) KronJäst för matbröd, färsk
    • 400 g (4 dl) vatten, ljummet (37° C)
    • 500 g (ca 8 dl) vetemjöl special + extra till utbakning
    • 5 g (1 tsk) strösocker
    • 5 g (1 tsk) salt

    Liknande recept